Банкеръ Daily

Пари и пазари

НСИ отчете дефлация от 0.6% през април

През април, във втория месец от извънредното положение, обявено заради коронакризата, Националният статистически институт отчита спад на цените на стоките и услугите с 0.6% в сравнение с месец по-рано, както и понижение с 0.3 на сто от началото на годината. В сравнение с април 2019-а обаче, на годишна база, статистиката регистрира поскъпване от 1.8%.

Средногодишната инфлация за периода от май 2019 г. до края на април тази година е 3 процента.

Данните показват, че през април спрямо предходния месец транспортът поевтинява с 6.8%, цените на жилищата, водата, електроенергията, газта и другите горива - с 2.1%, а съобщенията - с 0.2%. Разходите за развлечения и култура също спадат - с 3.6 на сто, докато тези за образование остават на равнището от март.

Поскъпване е регистрирано при хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 0.9%, както и при алкохолните напитки и тютюневите изделия - с 0.1%. Цените на облеклото и обувките също се увеличават - с 6.3%, а тези за ресторанти и хотели - с 0.1 на сто.

През април от храните поевтиняване е отчетено при хляба, свинското месо, каймата, рибата, краставиците, доматите, лещата, шоколада и др. Поскъпват оризът, брашното, колбасите, месото, прясното и киселото мляко, маслините, захарта, кафето и др.

Някои от цените на хранителните продукти са се увеличили двуцифрено. През април цитрусови плодове са поскъпнали с 13.9%, зелето - с 31.5%, лукът и чесъна - съответно с 20.2 и 24.2%, морковите и цвеклото - с 12.6% и картофите - с 10.9%.

От групата на нехранителните продукти е регистрирано намаление на цените при горивата. Най-голямото е при газ пропан-бутана - с 14.4%, бензин А95Н - с 14.1% и метан - с 12.3%. При дизеловото гориво и бензина А100Н спадът е с 11.7%. Поевтиняват и топлоенергията - с 21.5%, почистващите препарати за дома - с 1.6% и праховете за пране - с 0.1%.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при таксата за събиране и изхвърляне на битови отпадъци - с 1.1%, въглищата - с 1.5%, препаратите за почистване на съдове - с 0.4%, пътническия железопътен транспорт - с 0.3%, както и при банковите услуги и такси - с 2%.

През април цените на лекарствените продукти и на лекарските услуги са се увеличили съответно с 0.4 и 0.3%. При цените на стоматологичните услуги увеличението е 0.1%, а при цените на услуги на лаборатории за медицински анализ увеличението е 0.2%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във