Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новото финансиране на МВФ разяри американските републиканци

Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - се сблъсква с яростната съпротива на републиканците срещу предложението на МВФ за нова емисия на Специални права на тираж (валутата на Фонда), която да помогне на бедните държави да се справят с пораженията от пандемията. 

По време на изслушването на Йелън в сенатската банкова комисия сенатор Джон Кенеди от Републиканската партия каза, че привлеченият кеш ще насочи пари от американските данъкоплатци към противниците на Америка като Китай, Русия и Венецуела. Защото едва около 10% от новия капитал ще отиде в бедните страни. 

Управляващият директор на МВФ - Кристалина Георгиева - обяви на 23 март, че ще призове държавите членки на организацията да подкрепят набирането на допълнителни резервни фондове на стойност 650 млрд. щ. долара. Госпожа Йелън още през февруари смени на 180 градуса позицията на предишната американска администрация на Доналд Тръмп, която беше категорично против новото финансиране. Страните от Г-7 пък вече заявиха подкрепата си за мярката на МВФ. 

По сметки на сенатор Кенеди американските данъкоплатци ще трябва да платят 180 млрд. долара за това увеличение на резервите на Фонда. Йелън опонира, че сметката няма да е чак толкова висока, въпреки че може да се наложи министерството на финансите да емитира държавни облигации, за да я финансира. 

Размяната на реплики прерасна в повишаване на тон и в крясъци, след което опонентите се съгласиха да продължат дискусията по телефона.  

Случката от 24 март показва как републиканската опозиция става все по-гласовита в противопоставянето си на плана на МВФ да повиши резервите си за първи път от 2009-а насам. Подобно решение изисква съгласието на Вашингтон като най-едър акционер на международния кредитор, но не и на Конгреса, защото сумата не надвишава тавана от грубо 680 млрд. долара, изискващ одобрението на законодателите. Министър Йелън е задължена да изпрати на конгресмените 90-дневно уведомление за официалния глас на Америка в подкрепа на новото увеличение на резервите на международния кредитор. 

МВФ пуска СПТ съобразно дяловото участие на страните членки в капитала на организацията. Това означава, че 58% от новата емисия ще отиде в развитите стопанства и 42% - в развиващите се икономики, като едва 3.2% от тях ще отидат в най-бедните държави.

Привържениците на плана за увеличаване на резервите на Фонда посочват, че все пак над 20 млрд. долара ще стигнат до най-нуждаещите се като Замбия и Чад, чиито финанси са толкова пресушени от заразата, че те вече поискаха от Г-20 да преструктурира задълженията им. 

По време на изслушването на 24 март сенаторът републиканец Пат Туми от Пенсилвания изрази опасения, че Китай вероятно няма да харчи прозрачно средствата от новата емисия. Въпреки че министър Йелън увери, че "много държави са изразили готовност да използват порцията си от СПТ или под формата на заеми или на безвъзмездна помощ за държавите с ниски доходи", което ще увеличи значението и влиянието на финансирането. 

Сенатор Марко Рубио от Флорида пусна официално обръщение към администрацията на президента Джо Байдън да отхвърли новата емисия на МВФ, защото "няма абсолютно никаква причина да се използват долари на американските данъкоплатци в подкрепа на Си Дзинпин, който осъществява геноцид срещу уйгурите и потушава продемократичното движение в Хонконг".

Пекин е трън в окото и на члена на Републиканската партия в Камарата на представителите - Френч Хил. В друго изслушване на 23 март той изрази опасения, че кредитъ от Фонда може да бъде използван за погасяване на "хищническото кредитиране" на Китай по инициативата "Един пояс, един път".

Facebook logo
Бъдете с нас и във