Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новотни от ЕЦБ се опасява, че търговската война може да прерасне във валутна война

Евентуална глобална търговска война може да прерасне във валутна война, имайки предвид повишаването на стойността на щатския долар и отслабването на китайският юан, заяви в понеделник един от най-дългогодишните членове на ЕЦБ - Евалд Новотни. "В допълнение към търговската война можем да станем свидетели и на нещо като валутна война, дори и тя да не бъде умишлена", заяви той на конференция в Цюрих, съобщава "Уолстрий джърнъл". В тази връзка Евалд Новотни подчерта, че ЕЦБ няма мандат за контролиране на обменния курс на еврото и с оглед на това централната банка не би могла да бъде част от една евентуална валутна война, съобщава БНР.

Представителят на ЕЦБ предположи, че текущото увеличаване на митата между САЩ и Европа не би трябвало да окаже прекомерно негативно влияние върху представянето на икономиката на еврозоната. "Рисковете от търговска война изглеждат по-малко драматични, отколкото на пръв поглед", заяви Новотни, но допълни, че възникването на валутна война в следствие на търговската война може да има по-сериозен ефект. "Текущата ситуация не е чак толкова драматична, но може да ескалира", предупреди той.

В същото време Новотни отбеляза, че вече не съществува заплаха в Европа за продължаващ ценови спад, известен като дефлация. Според него ценовата стабилност означава, че инфлацията в еврозоната е близо до средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Той посочи, че потребителските цени се движат в правилната посока и допълни, че може да има повишаване на инфлацията над нивото от 2% за месец или два с оглед на растящите петролни цени.

Представителят на ЕЦБ предполага, че търговската война, процедурата по Брекзит и ограниченият производствен капацитет представляват основни рискове за икономиката на еврозоната.

Евалд Новотни подчерта, че Европейската централна банка ще предприеме "изчаквателен" подход по отношение на каквото и да било затягане на паричната политика, след като на последното си заседание ЕЦБ взе решение да запази без промяна отрицателните си лихвени ставки поне до лятото на 2019-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във