Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ново понижение на петролните цени

В началото на днешната търговия петролните цени се понижиха с около 1% с оглед очакваното по-късно днес анонсиране на програма за покупки на държавни облигации от страна на ЕЦБ.

Инвеститорите се опасяват, че ако Европейската централна банка обяви по-голяма от средните прогнози програма за "количествени улеснения", това може да предизвика поредно поскъпване на щатския долар и да постави под нов натиск цените на суровините на международните стокови пазари.

Очакваното към средата на годината повишение на американските лихви от страна на Фед и добрият икономически растеж в САЩ на фона на слабостта, която изпитват икономиките в Европа и Азия, водят до общо поскъпване на щатския долар, което оказва негативно влияние върху цените на суровини (в т.ч. и на петрола), определяни в долари, тъй като ги прави по-скъпи за притежателите на други валути.

Фючърсите с доставка през март на петрола тип "брент" се понижават с 0,84% към 48,60 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,17% към 47,22 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във