Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новите мита на САЩ доведоха до спад на китайския износ

Китайският износ е намалял през юни, след като Съединените щати увеличиха търговския натиск, докато вносът се е свил повече от очакваното, създавайки предпоставка за по-нататъшно напрежение за втората по големина икономика в света. Износът от страната през юни е намалял с 1.3% на годишна база, показват данните на Генералната митническа администрация на Китай. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха спад на износа с 2% след ръста от май в размер на 1.1%.

Вносът през юни в Китай е намалял със 7.3% на годишна база след спад от 8.5% през месец май. Търговският излишък в страната през миналия месец е бил на стойност 50.98 млрд. долара, вместо очакваните 44.65 млрд. долара, а през май е бил в размер на 41.66 млрд. долара.

Данните показват, че търговският излишък на Китай със САЩ през юни се е увеличил до 29.92 млрд. долара, достигайки максимално ниво за тази година. Износът за САЩ през юни е регистрирал спад със 7.8%, а вносът от САЩ е намалял дратично с 31.4% на годишна база. През първата половина на годината търговският излишък на Китай със САЩ е нараснал с около 5% до 140.48 млрд. долара в сравнение с 133.76 млрд. долара за същия период на миналата година.

Китайските производители се борят със забавено потребителско търсене в страната и в чужбина, а рязкото покачване на цените в САЩ, обявено през май, заплашва да повлияе негативно на техните печалби, което утвърждава мнението на експерти, че скоро Пекин ще трябва да обяви повече стимулиращи икономиката мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във