Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новите глобални регулации влияят върху инвестициите в деривати

Водещ спийкър на конференцията бе Фил Сноу, главен изпълнителен директор на FactSet.

На 29 септември в Парк Хотел Москва в София се проведе FinTech конференция на FactSet, организирана и проведена със съдействието на общността на лицензираните финансови аналитици (CFA) в България. FactSet, която е една от водещите FinTech компании в света, е глобален доставчик на специализирана финансова информация и аналитични приложения и услуги. Водещ спийкър на конференцията бе Фил Сноу, главен изпълнителен директор на FactSet. Той представи компанията и съдържанието, което тя предлага на своите потребители. FactSet е публична компания, като акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса и на фондовия пазар NASDAQ, а пазарната й капитализация е над 7 млрд. долара. Компанията предлага комбинирани решения за финансовата индустрия, преследвайки мисията си да прави живота на клиентите по-лек.

FactSet стъпва на българския пазар след като придобива BISAM Technologies през 2017 година, която пък от своя страна придобива българската компания FinAnalytica година по-рано. BISAM е водещ доставчик на услуги в областта на измерване на представянето и управление на риска. Сред продуктите й са софтуерът B-One за измерване на представянето според глобалните стандарти за представяне на резултатите (GIPS), както и софтуерът за управление на риска и конструиране на портфейли Cognity, първоначално разработен от българската компания FinAnalytica.

Един от основателите на FinAnalytica - Боряна Рачева-Йотова, която в момента е ръководител изследване на риска във FactSet, също направи презентация по време на събитието. Рачева-Йотова, която е ръководила разработването на шест патентовани методологии за FinAnalytica, представи историята, еволюцията и бъдещето на пазарния риск. Тя сподели и някои от най-новите насоки в развитието на пазарния риск, които правят моделирането по-предизвикателно поради особеностите на нововъзникващи фактори като например "crowding", ликвидност и турбулентност.

Презентация по време на събитието направи и Том Дейвис, ръководител изследване на инструменти с фиксиран доход и деривати във FactSet. Той представи как новите глобални регулации влияят върху инвестициите в деривати, като направи сравнение между регулаторните режими в Европа и в Северна Америка. Презентацията завърши с дискусия относно по-тежкото влияние т.нар. "top-down" регулаторен режим, задвижен от регулаторите, като например MiFID II в Европа, спрямо т.нар. "bottom-up" режим, като например Dodd-Frank в САЩ, задвижен от политиците.

Калин Методиев, CFA, председател на Управителния съвет на Българската CFA асоциация, с чието съдействие се осъществи събитието, отбеляза че за асоциацията е удоволствие да партнирa с водеща, глобална компания като FactSet при реализирането на значими събития. Той добави още, че общността на лицензираните финансови аналитици (CFA) в България цели постигането на прозрачност и равнопоставеност за всички участници във финансовия пазар и се стреми да повишава професионалната компетентност и етични принципи на заетите в него в полза на инвестиционната общност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във