Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Новините вдигат цените на дълга

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Въпреки смесените новини пазарите на държавен  дълг  все пак  видяха и повишение  на доходността. Основният двигател за това бяха позитивните индикации за приключването на търговската война между САЩ и Китай. Събитието на седмицата бе свързано с отварянето на вратата за удължаване на срока за споразумение, за което президентът на САЩ Доналд Тръмп, намекна по време на  митинг в Тексас. Това  пък даде основание на  анализаторите да смятат, че договореност между двете най-големи световни икономики ще бъде постигнато. Тази нагласа  от своя страна доведе до засилване на рисковите апетити на пазарите и съответно до  разпродажби на  държавни  дългове. Доходността, търсена от инвеститорите по десетгодишните трежърита, отбеляза  седмичен ръст от 5.8 базисни точки - до 2.694 на сто.

В Европа картината не бе толкова ясна, колкото в САЩ. Данните за ръста на БВП на Германия показаха, че най-голямата европейска икономика не отчита  ръст, а  нулевият растеж за четвъртото тримесечие на 2018 г. едва помогна на Федералната република да избегне рецесия. Въпреки това повечето от факторите за икономическата анемия са определени от   икономистите като временни, а известната доза глобален позитивизъм се материализира в разпродажби при книжата от ядрото на еврозоната. Десетгодишните бундове приключиха седмицата при ръст на доходността от 2.6 базисни точки до 0.112%, докато сходните по матуритет френски ДЦК се търгуваха без промяна, при нива от 0.536 на сто.

В периферията на еврозоната беглият оптимизъм също взе превес. Основните новини този път идваха от Испания, където правителството видя да отхвърлят  бюджета му за тази година, което пък сериозно повиши рисковете от нови избори. Въпреки това доходността, търсена от инвеститорите по десетгодишните испански ДЦК, остана на равнища от 1.226%, без промяна спрямо предходната седмица. Между  най-печелившите през седмицата бяха инвеститорите в италиански дългове, които видяха спад на доходността по десетгодишните книжа от цели 16.1 базисни точки - до 2.794% през седмицата.

Във Великобритания изненадата дойде от по-ниската от очакваната отчетена инфлация за януари. Анализаторите остават на мнение, че  Бенк ъф Ингланд ще направи  само едно лихвено повишение през тази година, като с оглед на хаоса около Брексит  то ще е единствено поне за следващите две години. Джилтовете се търгуваха в тесен рейндж, като доходността по десетгодишните книжа отбелязаха седмичен ръст от 2.1 базисни точки до 1.171% в унисон с глобалните трендове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във