Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините сюрпризираха инвеститорите, които започнаха разпродажби

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Изминалата седмица на международните пазари на държавен дълг бе под знака на срещата на борда на Европейската централна банка. В основните решения на първото след летния сезон събиране на управляващите на глобално значима монетарна институция липсваха изненади, но фокусът по-скоро падна върху липсата на допълнителни стимулиращи мерки, а това сюрпризира инвеститорите, които пристъпиха към разпродажби на основните евро-ДЦК.

Определено още преди пресконференцията на Кристин Лагард, пазарните участници бяха изненадани от липсата на потвърждение за очаквания катастрофален спад на БВП на еврозоната от 8.7 процента. На тази база доходността на облигациите на страните от ядрото на валутния съюз поеха нагоре, тъй като допълнителните монетарни стимули не изглеждат да са на дневен ред, поне засега. Десетгодишните бундове приключиха седмицата при търсен доход до падежа от минус 0.455% и седмичен ръст от 2.3 базисни точки. Френските ДЦК със сходен срок до падежа видяха повишение на доходността от 2.8 базисни точки до минус 0.157 процента.

В периферията на еврозоната липсата на допълнителни стимули от ЕЦБ даде още по-сериозет ефект. Нуждата на инвеститорите от доходност остана на заден план през изминалата седмица, като италианските ДЦК видяха превес на предлагането. Доходността по десетгодишната емисия се повиши с 4.6 базисни точки до 1.046 процента. Испанските книжа със сходен срок до падежа успяха да ограничат щетите донякъде като след успешни сделки в началото на седмицата, търсенето остана завишено, а седмичното повишение на доходността се равняваше само на 1 базисна точка до 0.322 процента.

Във Великобритания Брексит се явява все по-ключова тема, като възможността за напускане без сделка отново е на масата с пълна сила. Намеренията на кабинета на Борис Джонсън да се откаже от митническия протокол за Северна Ирландия не се възприемат особено добре в Брюксел, а това може да доведе до изваждане на Острова от митническия съюз. Този риск доведе до седмица на ръст на търговия в тесен рейндж за десетгодишните джилтове, които завършват при доход от 0.24%, без промяна спрямо седмица по-рано.

В САЩ търговията бе може би най-спокойна с оглед на изострящата се предизборна надпревара и реалната оценка на икономическите щети от Covid 19. Рисковите апетити  бяха водещи през последните пет дни, като това доведе до ръст на доходностите по ключовите десетгодишни тержърита от 6.7 базисни точки до 0.707 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във