Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините разпалиха интереса към рисковите активи

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

През изминалата седмица светът като че ли си отдъхна от кризата с коронавируса в Китай. В средата й от няколко места дадоха заявки, че са открили ваксина или лечение на коварната болест, която вече втора седмица държи около 40 милиона души блокирани в няколко големи китайски града. На международните финансови пазари това моментално бе изтъргувано с нарастване на интереса към рисковите активи и съответно разпродажби на дълговите книжа.

В САЩ тези новини бяха допълнително засилени от изказванията на китайската страна, която заяви готовност да намали или премахне тарифите за внос на част от американските стоки, което подсили очакванията, че световната икономика ще се справи по-леко с последствията от коронавируса. Американските индекси, измерващи пазарите на акции, постигнаха нови рекорди, докато трежъритата бяха подложени на разпродажби. Десетгодишните американски книжа приключиха седмицата при търсена доходност до падежа от 1.669% и седмичен ръст от 16.1 базисни точки.

Основните държавни ценни книжа (ДЦК) в Европа не закъсняха да последват американските си бенчмарки. Десетгодишните немски бундове отбелязаха ръст на доходността от 9 базисни точки през седмицата, достигайки нива от минус 0.346 процента. Повишението при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на 8.4 базисни точки до минус 0.093%, като тест на положителните нива не изглежда извън сметките на инвеститорите.

В периферията на еврозоната също наблюдавахме ръстове на основните емисии, примесени със засилване на рисковите апетити. Това най-ясно си личеше при търговията с италианския дълг. Спекулациите, че министерството на финансите на Ботуша няма да прибегне до нови емисии на международните пазари доведоха до засилване на търсене на доходните италиански облигации. Доходността по десетгодишните книжа се повиши само с 3.9 базисни точки през седмицата, достигайки 0.971 процента. Испанските облигации продължиха да се движат в унисон с тези на страните от ядрото на еврозоната, като през седмицата отбелязаха ръст от 7.9 базисни точки до 0.311% в десетгодишния матуритет.

Във Великобритания добрите изборни резултати на консерваторите и резолюцията на проблемните около Брексит получиха своето отражение в най-силните нагласи на мениджърите от производствения сектор от 16 месеца насам. Нарастването на икономическите очаквания даде своето отражение в разпродажби на джилтове, като десетгодишните британски книжа видяха ръст на доходността от 10 базисни точки до 0.623% през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във