Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините раздвижиха търговията с дълговите книжа

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

 

Новините от маратонското заседание на Европейския съвет в Брюксел бяха водещи през изминалата седмица заедно с поредната черна статистика за нарастването на броя ново заразени с Covid-19 в глобален мащаб. Комбинацията от нови стимули и повишаване на риска от ново въвеждане на извънредни мерки за борба с пандемията бе силно положителна за притежателите на държавен дълг.

Близо петдневния маратон от преговори на лидерите на страните от ЕС постигна резултат, който пазарите определиха за успех.  Пакетът от спешни мерки в размер на 750 милиарда евро бе одобрен, като единствената разлика в него бе намаляването на грантовете за сметка на нисколихвеното финансиране. Най-положителна бе тази новина за страните от периферията на еврозоната и особено за Италия и Испания, които бяха и най-тежко пострадалите от Covid-19. Доходността по италианската десетгодишна емисия реагира моментално, спадайки до нива под 1% за първи път от началото на пандемията до сега, като в края на седмицата книжата се търгуваха при нива от 0.987%, формирайки спад от 18.2 базисни точки. Испанските книжа също бяха сред търсените инвестиции, като доходността по десетгодишните книжа видя спад от 9.4 базисни точки до 0.316 процента.

В ядрото на еврозоната основните дългови емисии също срещнаха пазарна подкрепа, въпреки че инвеститорите вече се настройват за 750 милиарда общоевропейски дълг. Немските бундове видяха засилено търсене, като бенчмарк доходността в евро се понижи с 3.9 базисни точки през седмицата до минус 0.486 процента. Френските ДЦС със сходен матуритет видяха спад на доходността от 5.3 базисни точки до минус 0.191 на сто.

В САЩ пандемията Covid-19 се превръща във все по-сериозен проблем, като дори президентът Тръмп призна това през изминалата седмица. В допълнение към това предизборната кампания води до засилваща се волатилност, като през седмицата станахме свидетели на допълнително обтягане на отношенията САЩ-Китай. На база всичко това, трежъритата бяха търсен инструмент, като доходността по десетгодишната емисия се понижи с 3.7 базисни точки до 0.59 процента.

Във Великобритания добри новини за Брексит на хоризонта няма, като главния преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние, нарече исканията на Обединеното кралство „налудничави“ по отношение на търговското споразумение. Паундът видя сериозен натиск, докато единственият поскъпващ британски актив бяха джилтовете, които изтриха 4.8 базисни точки от десетгодишния си доход, завършвайки седмицата при нива от 0.113 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във