Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините повлияха позитивно върху цените на ценните книжа

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Ротацията на основните в глобален аспект дългови емисии продължи и през изминалата седмица, като държавните дългове видяха сериозна доза волатилност. В крайна сметка рисковете, свързани с Брексит, както и подкрепата на ЕЦБ за справяне с пандемията, повлияха позитивно върху цените на ценните книжа, а доходността по основните емисии отчете седмица на отстъпление.

В сряда вечер всички анализатори очакваха с нетърпение вечерята между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Надеждите за финализиране на поредната драматична ситуация с преговори в последната минута за търговска сделка с ЕС бяха сериозни, но и бяха сериозно попарени, след като срещата остана без резултат, а сроковете за сделка бяха удължени до събота. Рисковете от нов сценарии за твърд Брексит се върнаха на сцената, а десетгодишните британски джилтове станаха търсен инструмент. Ефектът от всичко това върху десетгодишните книжа бе в понижение на доходността с цели 14.2 базисни точки на седмична база до 0.208 процента.

В еврозоната инвеститорите, освен в Брексит, бяха фокусирани и върху срещата на борда на Европейската централна банка. Президентът на институцията Кристин Лагар не разочарова пазарите, като представи нови количествени улеснения и удължаване на програмата по дългосрочни ликвидни операции. Всичко това даде своето отражение върху доходността на дълговите книжа на страните от ядрото на еврозоната. Ключовите десетгодишни немски бундове видяха понижение с 4.7 базисни точки до минус 0.596% в края на седмицата. Доходността по сходните по матуритет френски ДЦК пък се понижи с 3.1 базисни точки до минус 0.343 процента.

Новините от седмицата се оказаха позитивни и за инвеститорите в дългове на страните от периферията на еврозоната, където апетитите към по-висок доход отново бяха водещи. Десетгодишните италиански ДЦК приключиха седмицата при търсен доход до падежа от 0.592% и спад от 3.1 базисни точки, докато този при испанските книжа, падежиращи през 2030 г., се сви с 3.7 базисни точки до 0.042 процента.

В САЩ нямаше особена волатилност през изминалата седмица, като инвеститорите изглежда очакват с интерес срещата на борда на Фед следващата сряда. При липса и на значителни новини или събития отвъд Атлантика, десетгодишните трежърита последваха глобалното движение, като доходността по тях се понижи с 4.3 базисни точки до 0.925 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във