Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините повлияха положително на рисковите активи

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Първото заседание на Европейската централна банка през тази година премина без големи изненади. В четвъртък монетарният борд не направи никакви промени в политиката си, а основната изненада за пазарите дойде от това, че не само нямаше заявка за допълнителни стимули, а и  сегашните  като че ли бяха определени като достатъчни. На този фон, а и движена от общото усещане   за оптимизъм на пазарите, доходността, търсена от инвеститорите по книжата на страните от ядрото на еврозоната пое   нагоре, водена  от ръст при десетгодишните немски бундове от 5 базисни точки - до минус 0.494% през седмицата. Сходните по матуритет френски ДЦК показаха  покачване на дохода от 4.7 базисни точки - до минус 0.264 процента.

Оптимизмът определено идваше и от САЩ, където встъпването в длъжност на новоизбрания президент, Джо Байдън, премина без  ексцесии, от каквито светът се страхуваше. Позитивната нотка и наченките за излизане от дисфункционалността, в която американската администрация бе изпаднала след изборите през ноември миналата година, повлияха положително на рисковите активи. При това положение цените на трежъритата отстъпиха, като доходността по десетгодишната емисия достигна 1.117% при ръст от 3.3 базисни точки.

Но  ръстът в бенчмарк емисиите и оптимизмът на пазарите    не се отразиха позитивно на книжата на страните от периферията на еврозоната. Възможността ЕЦБ да намали и да планира излизане от програмите по изкупуване на активи, колкото и далечни да са, карат трейдърите на испански и италиански дългове да се обливат в студена пот. Това си пролича особено ясно на аукционите на испански дългови книжа през седмицата, където от 6  до 20-годишните ДЦК видях понижение в търсенето спрямо  предишните им предлагания. В крайна сметка доходността по десетгодишната испанска емисия отбеляза седмичен ръст от 5.9 базисни точки до 0.116 процента. В Италия правителството на Джузепе Конте оцеля, въпреки че загуби парламентарното си мнозинство. Това поне засега смекчи ефектите на повишението на доходността по италианския дълг, като тази по десетгодишните книжа се повиши с 6 базисни точки до 0.671% през седмицата.

Във Великобритания седмицата бе относително спокойна. Цените на джилтовете се движеха в унисон с глобалните пазари,а  десетгодишните книжа приключиха седмицата при търсен доход до падежа от 0.335%, формирал повишение от 4.8 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във