Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините потушиха прекаления ентусиазъм около Брексит

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата премина под знака на Брексит и възможността чрез постигнатото ново споразумение между ЕС и Великобритания, цялата суматоха около безкрайното напускане най-накрая да приключи. Пазарите приеха изключително позитивно новината за новото споразумение в четвъртък, като реакциите от британския парламент се явиха нещо като студен душ за оптимизма след това. Като цяло седмицата премина при повишение на основните емисии.

Джилтовете очаквано бяха силно повлияни от новините около Брексит, като първоначалните новини за сделката доведоха до известни разпродажби. Те обаче бързо бяха парирани от новините от парламента на Великобритания, които не бяха кой знае колко обнадеждаващи за ратифицирането на новата сделка. Въпреки че вероятността изглежда по-висока, отколкото бе тя по времето на Тереза Мей, Уестминстър може да препъне и Джонсън, както направи с предшественичката му. При сериозна волатилност в четвъртък, в края на седмицата десетгодишните джилтове завършиха при доходност до падежа от 0.724 % и седмичен ръст от 2.1 базисни точки.

Дозата позитивизъм, свързана с Брексит, както и добрите новини, идващи от масата на преговорите между САЩ и Китай, оказаха по-сериозно влияние върху дълговете на страните от ядрото на еврозоната. След сериозното търсене през последните месеци, станахме свидетели на първите по-явни разпродажби. След тях доходността, търсена от инвеститорите по десетгодишните немски бундове, отбеляза седмично повишение от 6.4 базисни точки до минус 0.38%, докато тези по сходните по матуритет френски ДЦК нараснаха с 4.3 базисни точки до минус 0.087 процента.

В периферията на еврозоната търсенето на по-рискови активи бе много добра новина за инвеститорите в италиански дългове. Свиването на спреда с най-качествените евроактиви - немските бундове, продължи, като през седмицата доходността по италианските десетгодишни книжа бе една от малкото понижаващи се, като маркираха движение от минус 3.4 базисни точки до 0.905 процента. Испанките облигации в същия матуритет завършиха седмицата без промяна в доходността до падежа при нива от 0.242 процента.

В САЩ новините от Европа и Китай взеха превес над сагата с импийчмънта на Тръмп, както и донякъде по-лошите икономически данни през седмицата. Десетгодишните трежърита се търгуваха в тесен рейндж, като в края на седмицата отбелязаха ръст на доходността от 3.2 базисни точки до 1.763 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във