Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините подрязаха крилете на инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

           

Дали движенията на основните пазари на държавен дълг не са преувеличени? С този въпрос останаха трейдърите след срещата на монетарния борд на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която бе потвърдено допълнителното смекчаване на паричната политика в еврозоната и бяха загатнати допълнителни стимули, които обаче пазарите намериха за недостатъчни. Въпреки това, и въпреки че президентът на ЕЦБ - Марио Драги, отбеляза, че предвижданията му за икономиката "не са твърде мрачни", доходността по книжата на страните от ядрото на еврозоната отбелязаха понижения за поредна седмица. Немските десетгодишни бундове видяха спад от 5.1 базисни точки до 0.376%, акт на няколко пъти се търгуваха дори под основната лихва на ЕЦБ от минус 0.40 на сто. Десетгодишните френски книжа бяха търсени при доход от минус 0.121% и седмично понижение от 4.9 базисни точки.

Търсенето на доходност в периферията на еврозоната продължава с пълна сила. Въпреки слабите данни за доверието на мениджърите от производството, както и въпреки поредната доза политическа несигурност, идваща от Матео Салвини и неговата нерешителност дали да свика предсрочни парламентарни избори, италианските книжа бяха търсени през седмицата. Десетгодишният матуритет видя понижение на доходността от 4.2 базисни точки до 1.560 на сто. В Испания сходните дългове се търгуваха при доход до падежа от 0.346% и седмичен спад от 3.6 базисни точки.

Във Великобритания след избора на Борис Джонсън за нов лидер на Консерваторите и съответно премиер на страната, изглежда нямаме нищо ново на Брекзит фронта. Президентът на ЕК - Жан-Клод Юнкер, набързо подряза крилете на амбицирания да се докаже като "европейския Тръмп" - Джонсън, като заяви в прав текст, че текстовете от проектоспоразумението за рекзит, касаещи ирландската граница, не може да бъдат предоговорени, и така остави малко място за маневри на силно обновеното британско правителство. Джилтовете се движеха в унисон с глобалните пазари, като десетгодишната доходност отбеляза седмичен спад от 3.9 базисни точки до 0.694 на сто.

На фона на всичко това, в САЩ все повече изглежда, че живеят на друга планета. Въпреки забавянето на темповете на растеж на БВП, потребителският сектор изглежда силен, а, като че ли, очакванията за намаляване на основната лихва с цели 50 базисни точки през тази година са пресилени (но 25-те точки са силно вероятни). През седмицата доходността по десетгодишните трежърита се повишиха с 1.3 базисни точки до 2.069%, движейки се в асинхрон с глобалните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във