Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините подкрепиха нагласата за бягство от риска

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Основната тема на седмицата за пореден път през тази година бе Covid-19 и все по-засилващата се вероятност от нова вълна, която да "стресира" допълнително глобалната икономика през есента. През изминалите дни станахме свидетели на редица нараствания на новите случаи на заразени, сред които и дневен рекорд в Германия и Гърция, както и ново огнище на заразата в Южна Корея.

На този фон инвеститорите се обърнаха към сигурността на основните ДЦК на международните пазари на държавен дълг. В ядрото на еврозоната търсенето от доста време като че ли е в превес над предлагането, като програмата за количествени улеснения работи все по-добре. Пример за това бе и понижението на тримесечния EURIBOR индекс до рекордно ниски нива от почти минус 0.50 на сто. Негативните новини около Covid-19 също допринесоха за повишение на търсенето на бундове, като доходността по десетгодишната емисия от ключовите немски ДЦК отбеляза седмичен спад от цели 8.3 базисни точки до минус 0.506 процента. Движението в бенчмарка бе последвано с абсолютно идентично такова и при френските ДЦК със сходен срок до падежа, които отбелязаха седмично понижение на доходността от 8.3 базисни точки до минус 0,215 процента.

Периферията не остана далеч по-назад при това движение, което бе повече сигнал за обща промяна на сантимента, а не за локално движение. Десетгодишните италиански книжа видяха седмичен спад на доходността от 8.6 базисни точки до 0.90%, докато при испанските ДЦК, падежиращи през 2030 г., той се равняваше на 7.3 базисни точки до 0.277 процента.

В САЩ основната тема, освен все по-засилващата се предизборна кампания, или заедно с нея, бе тоталното угасване на надеждите за търговска сделка с Китай преди ноемврийския вот. Това доведе до известни колебания на пазарите на акции, докато трежъритата бяха от търсените инвестиции за защита от възникващите рискове. Доходността по десетгодишната емисия американски ДЦК видя седмично понижение от 5.8 базисни точки до 0.652 процента.

Във Великобритания решението на Бенк ъф Ингланд да намали количествените улеснения и покупките на джилтове изненада пазарите. Резултатът от него бе главно разширяване на спредовете с книжата от ядрото на еврозоната, но, въпреки това, общата нагласа за бягство от риска помогна и на британските държавни ценни книжа. През изминалата седмица десетгодишните джилтове видяха спад на търсената доходност до падежа то 2.3 базисни точки до 0.219 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във