Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините поддържаха колебанията на цените на дълга

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

           

Ако приемем, че първата седмица е показателна за това, което ще ни очаква през годината, то тогава трябва да се подготвим за изключителна година. Сериозното изостряне на международното геополитическо напрежение след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при въздушни удари на САЩ в Ирак, и последвалият отговор на Иран с ракетни удари по бази на САЩ, доведоха до напрегната сряда, в която светът със затаен дъх очакваше обръщението на президента Тръмп. В крайна сметка напрежението деескалира сериозно, а Иран и САЩ поне до този момент не стигнаха до война. Отражението на всичко това върху международните пазари на държавен дълг бе в сериозна волатилност, но и повишение на основните емисии след деескалацията, което може да се приеме като сигнал за следване на тренда от края на миналата година.

На пазарите на трежърита бе изключително интересно, като първият за годината аукцион на 10-годишни книжа дойде минути след края на изявлението на Тръмп, а доходността в последната минута преди пласирането бе с около 10 базисни точки по-ниска от получената на аукциона. В крайна сметка десетгодишните трежърита приключиха първите две седмици на тази година при доход от 1.869% и ръст от 8 базисни точки.

В еврозоната ситуацията не бе кой знае колко по-различна. Търсенето на доходност е основната тема в началото на годината, като показателно за това бяха аукционите на десетгодишните емисии. Коефициентите на покритие на тези по ирландския и португалския дълг бяха близо и дори над пет пъти, докато немските бундове постигнаха едва 1.3 пъти в ясен сигнал, че инвеститорите се нуждаят от някаква доходност. Това се отрази и на движението на немската доходност, която видя повишение с цели 9.9 базисни точки през седмицата, достигайки до минус 0.195%, правейки сценария за тест на позитивните нива през тази година все по-възможен. Френските десетгодишни книжа пък видяха ръст на доходността от 3.8 базисни точки до 0.0061 на сто.

В периферията на еврозоната ръстовете в бенчмарковите емисии дадоха своето отражение в ръстове и на ключовите десетгодишни нива. Доходността при италианските книжа се повиши с 5.7 базисни точки до 1.401%, докато сходната испанска емисия видя ръст от 7 базисни точки до 0.452 на сто. И на двете страни им предстои пласиране на десетгодишен дълг през седмицата.

Във Великобритания предстоящият Брексит дава място на правителството на Борис Джонсън за изпълнение на план с фискални стимули отвъд ограниченията, налагани от Европейския съюз. Въпреки че надали консерваторите биха били разточителни, тази възможност се отразява в прогнози за повишено пласиране на джилтове, които, примесени с намаляващите очаквания за намаление на основните лихви на Острова, доведоха до разпродажби на десетгодишните британски държавни ценни книжа. В края на седмицата те се търгуваха при доход от 0.834% и повишение от 9.7 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във