Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините охладиха ентусиазма на пазарите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Звездите се подредиха по много добър начин за инвеститорите в държавни дългове през изминалата седмица, която сложи край на един сравнително дълъг период на загуби за притежателите на държавни ценни книжа (ДЦК). Основните събития, сред които срещата на борда на Фед, поредните търговски сътресения в отношенията между САЩ и Китай, както и гласуването за предсрочни избори през декември във Великобритания, доведоха до спадове на доходността по основните емисии.

Фед не изненада  никого с понижението на основната лихва, но този път президентът на институцията - Джеръм Пауъл, наблегна на това, че ни предстои по-дълъг период на изчакване преди следваща промяна на равнищата. Въпреки това фючърсните пазари показват, че има над 50%  вероятност за понижение в рамките на първото тримесечие на 2020 година. Без особена яснота по случая, това гарантира на пазарните участници немалка волатилност през идните месеци до края на годината. В същото време позитивните икономически данни, свързани със заетостта, балансираха негативното развитие в производствения сектор. Като капак  на всичко това китайски официални лица заявиха, че широкоспектърна търговска сделка със САЩ не може да се  очаква , докато Тръмп е президент, което охлади оптимизма на пазарите. При това положение трежъритата видяха добра седмица, а  доходността по десетгодишната емисия се понижи с 10.2 базисни точки - до 1.694 процента.

Ерозоната пък преживя  първата седмица при  новите количествени улеснения на ЕЦБ, съпроводени с новата система на разпределяне на свободната ликвидност на различни нива. Това обаче не произведе кой знае какви размествания на пазарите. Книжата на страните от ядрото на еврозоната се движиха в унисон с трежъритата, а  немските десетгодишни бундове отбелязаха седмичен спад на доходността от 4.3 базисни точки - до минус 0.407 процента. В същото време доходностите по десетгодишните френски ДЦК се понижиха с 3.1 базисни точки  - до минус 0.094 на сто.

Опасността от ново влошаване на отношенията на САЩ с Китай се отрази по-негативно в периферията на валутния съюз. Италианските книжа поразшириха кредитните си спредове спрямо немските в сходен матуритет, като доходността по десетгодишните книжа приключи седмицата на нива от 0.955 на сто. Сходните по матуритет испански ДЦК се търгуваха при доход от 0.243% и седмичен спад от 2.7 базисни точки.

Във Великобритания най-накрая лейбъристите се съгласиха на предсрочни избори, и така Денят Х за Острова се очертава 12 декември. Очакванията на пазарите са, че след тези избори пречките пред сделката за напускане на ЕС най-накрая ще паднат, а това са позитивни новини за рисковите активи от Обединеното кралство. Въпреки това джилтовете също бяха търсена инвестиция през последната седмица, като доходността по десетгодишните книжа отбеляза спад от 4.9 базисни точки до 0.631 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във