Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините не успяха да събудят доходността

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Седмицата на международните пазари на държавен дълг бе относително спокойна, сравнена с бурните ръстове на доходността от последния месец. Ситуацията на преговорите за търговско споразумение САЩ-Китай изглежда бавно се връща към играта на котка и мишка, каквото е състоянието вече повече от година насам, а това са добри новини за притежателите на държавни дългове, които виждат повишено търсене и ръст в цените на техните инвестиции.

В САЩ през изминалата седмица бяха по-тихи от обичайното, особено що се касае до президента Тръмп и неговата страст за създаване на туитър-новини. По преговорите с Китай всички очакват двете страни отново да седнат на масата за преговори, може би през декември, но нищо все още не е твърдо уговорено. В същото време лидерът на китайската комунистическа партия и председател на Китайската народна република - Си Дзинпин, даде ясно да се разбере в петък, че страната му очаква равнопоставеност в преговорите и в евентуална търговска сделка.

Друго основно събитие през седмицата бе срещата между президента Тръмп и председателя на Фед - Джеръм Пауъл, инициирана по искане на първия. След нея от Белия дом заявиха, че част от обсъжданите теми са били свързани с "отрицателни лихви", а това бе достатъчно да натежи на долара и доходността по трежъритата. В крайна сметка десетгодишните книжа приключиха седмицата при нива от 1.747% и понижение от 8.5 базисни точки.

В еврозоната позитивните новини дойдоха от факта, че официално Германия избегна рецесия, което въпреки анемичните темпове на растеж на най-голямата европейска икономика, даде на инвеститорите повод за известен оптимизъм. В първото си официално изявление новият президент на Европейската централна банка - Кристин Лагард, продължи позицията на нейния предшественик Марио Драги в исканията си към правителствата на страните от еврозоната за по-стимулиращи фискални политики, които да помогнат монетарните стимули и да върнат евро икономиките на пътя на по-жизнеспособния растеж. Поредната доза негативни водещи индикатори, свързани с индексите на мениджърите от производството, публикувани в петък, оказа негативно влияние върху доходността. В крайна сметка немските десетгодишни бундове приключиха седмицата при нива от минус 0.356% и понижение от 2 базисни точки, докато спадът при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на 1.8 базисни точки до минус 0.041 процента.

В периферията на еврозоната всичко бе относително спокойно. Италианските дългове видяха положителна седмица, като търсената по тях доходност до падежа се понижи с 4.9 базисни точки до 1.181 на сто. Испанската десетгодишна доходност пък приключи седмицата без промяна - на нива от 0.430 процента.

Във Великобритания станахме свидетели на първия предизборен дебат между лидерите на двете основни политически сили - лейбъристи и консерватори. Политическото шоу по-скоро бе вяло, а анализаторите определиха дебата като такъв без ясен победител. Вероятността за победа и мнозинство на консерваторите остава непроменена. На този фон джилтовете намериха стимули отвън, за да реализират седмичен спад на търсената доходност от 2.6 базисни точки до 0.701 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във