Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините не спряха разпродажбите на дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Шоуто с разпродажбите на основните емисии от  държавни ценни книжа (ДЦК) продължи и през изминалата седмица. Корекцията им изглежда все по-устойчива и  нито негативните новини за търговската сделка САЩ-Китай, нито изключително слабото представяне на немския производствен сектор, успяха да сложат спирачка на разпродажбите по основните позиции.

Новините от САЩ през седмицата основно минаваха през  Лондон, където на срещата на върха на лидерите от НАТО, президентът Тръмп не се посвени да пусне няколко "туитър-бомби". Най-раздвижваща пазарите се оказа новината, че Тръмп не бърза да сключи търговска сделка с Китай до края на мандата си. Това откровение доведе моментално до бягство на инвеститорите  от риска. Ефектът бе ограничен до сряда вечер, а след това, в четвъртък "неназовани източници" от Вашингтон обявиха, че преговорите вървят нормално, и че т.нар. Фаза 1 от сделката би трябвало да бъде договорена преди 15 декември. Втората новина доведе до поредна порция разпродажби на трежъритата, които бяха допълнени и от добрите новини за пазара на труда в САЩ. В крайна сметка десетгодишните трежърита приключиха седмицата при нива на доходност от 1.792% и ръст от 1.5 базисни точки.

По-сериозни бяха ръстовете в еврозоната, които дойдоха на фона на силно негативни новини за индустриалния сектор в Германия, където видяхме спад на производството с цели 5.7% - най-дълбокия от десетилетия насам. Въпреки това, и въпреки очакванията на Бундесбанк за нулев растеж на немската икономика през последното тримесечие, от федералното правителство обявиха, че не виждат причина за включване в действие на пакет от фискални стимули, позовавайки се на "позитивни индикации", което накара немалко анализатори да повдигнат вежди в изумление. На фона на всичко това, в очакване на първата среща на ЕЦБ, оглавявана от новия президент Кристин Лагар, разпродажбите на бундовете продължиха. Десетгодишните немски книжа видяха седмичен ръст на доходността от 5.5 базисни точки до -0.307 на сто. Френските книжа със сходен срок до падежа бяха разпродадени още по-дълбоко след социалните стачки в страната. Десетгодишната доходност се повиши с 6..8 базисни точки до 0.016 на сто.

В периферията на еврозоната инвеститорите също предпочитаха да предлагат, а не да купуват ДЦК. Италианските книжа са под натиск не само заради имплицитната политическа и фискална нестабилност на Ботуша, но и заради прибирането на печалби от инвеститорите в края на годината. Десетгодишната италианска доходност видя ръст от 10.8 базисни точки до 1.337 на сто. Подобна бе и ситуацията при сходните по матуритет испански ДЦК - повишение на доходността от 6.3 базисни точки до 0.476 на сто.

Във Великобритания всички погледи са вперени в предстоящите през следващата седмица парламентарни избори (на 12 декември). Според социологическите проучвания победата на водените от Борис Джонсън Консерватори изглежда сигурна, като абсолютното мнозинство е много вероятно. Възможността за финална резолюция на Брексит и напускане на ЕС със сделка доведе до изключително силно поскъпване на британския паунд, който към края на седмицата се търгува на 2.5-годишен връх спрямо еврото. Рисковият оптимизъм във Великобритания доведе до разпродажби на джилтовете, чиято десетгодишна доходност се повиши с 5.5 базисни точки до 0.751% през седмицата, но някои анализатори предупреждават за възможно прекупуване и резки спадове на цените на джилтовете и паунда след изборите на Острова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във