Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините катализираха спадовете на дълговите книжа

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Волатилността и фундаменталното търсене на държавни дългове останаха  водещите теми и през последната седмица на август. Доходността продължи да пада, книжата на някои страни  от еврозоната завършиха седмицата на рекордно ниски нива.

Въпреки че новините  бяха по-скоро позитивни, особено след срещата на Г-7 през уикенда, когато едновременно наблюдавахме известно разведряване на отношенията с Иран, а и засилване на спекулациите за завръщането на САЩ и Китай на масата на преговорите за търговско споразумение. Но въпреки всичко това насрещните ветрове в  световната икономика като че ли се увеличават и това бе и основната движеща сила зад спада на доходността  по трежъритата с 1.2 базисни точки - до 1.524 на сто. Друга интересна новина също дойде от западния бряг на Атлантическия океан, след като  администрацията на Тръмп обяви  завръщане към идеята за свръхдълги емисии на облигации -  с падежи след 50 и 100 години. Тя обаче  не бе посрещната кой знае колко позитивно от пазарите.

В еврозоната рискът от рецесия в Германия, както и влошаващите се икономически индикатори, все повече насочват анализаторите към пакет от действия на ЕЦБ след 12 септември, който може би ще включва не само понижение на основната лихва, но и евентуална нова програма за количествени улеснения. В интервю през седмицата бъдещият президент на институцията Кристин Лагар, посочи, че не смята, че минус 0.40 % или минус 0.50% не са най-ниските лихвени равнища, които могат да бъдат постигнати. Това катализира нова порция спадове на доходността по основните емисии, като тази по десетгодишните немски бундове достигна минус 0.699% при седмично понижение от 2.2 базисни точки. Вече и френските десетгодишни книжа се намират под основната лихва на ЕЦБ, като приключиха седмицата при нива от минус 0.402 % и спад от 3.3 базисни точки. В периферията на еврозоната добрите новини дойдоха от Италия, където бившият и бъдещ премиер на страната - Джузепе Конте, успя да сформира нова коалиция зад управлението си и по този начин да изключи популистите от Лигата, като не им даде шанс за нови избори. Основният въпрос на Ботуша остава доколко ще е стабилна такава коалиция, но италианските ДЦК са на гребена на вълната от позитивизъм. Само през изминалата седмица видяхме спад на търсената по тях доходност до падежа от минус 36.2 базисни точки- до  рекордно ниската  стойност 0.902%. При испанските ДЦК изненади нямаше, като движението в унисон с глобалните доведе до понижение на доходността по десетгодишните книжа от едва 2.3 базисни точки до 0.111 процента.

Във Великобритания интригата около Брексит продължава с пълна сила. След като премиерът Борис Джонсън извади от  играта  парламента за периода от 12 септември до 14 октомври с процедурни трикове, рисковете от Брексит без сделка се повишиха значително. Съпротивата срещу Джонсън включително и от редовете на собствената му Консервативна партия расте значително, като сваляне на правителството чрез вот на недоверие изглежда също много вероятно. Джилтовете бяха търсени като убежище от риска и  доходността по десетгодишните книжа отбеляза спад от 11.7 базисни точки до 0.440 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във