Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините изтласкаха дълговите книжа в червената зона

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

За пореден път през тази година коментарът за седмичното представяне на международните пазари на държавен дълг ще започва със "страхотна седмица за държателите на ДЦК". И няма как да е по друг начин, след като перфектната буря от събития доведе до сериозни спадове на почти всички основни емисии.

Първо, в сряда силно очакваното се случи, като Фед обяви  първо понижение на основната лихва в САЩ от 2008 г. насам. Някои пазарни участници дори останаха разочаровани от това, че понижението бе само с 25 базисни точки, при очаквания за 50 точки, а пресконференцията на председателят на Фед - Джеръм Пауъл, дори бе обявена  по-скоро за  рестриктивна в тона си. И въпреки, че понижението бе определено като "пренастройка в средата на цикъла", а не като "начало на нов цикъл на понижения", в четвъртък вечер станахме свидетели на спадове на почти всички основни емисии. Това се случи след като президентът на САЩ Доналд Тръмп в типичен за него стил и почти напълно неочаквано, реши да ескалира допълнително търговската война с Китай, налагайки нови мита и обхващайки почти целия внос на стоки от азиатската страна. Движенията на пазарите в петък бяха сериозни, а десетгодишното трежъри отбеляза спад на доходността от цели 22.7 базисни точки до 1.844% - най-ниското ниво от 2016 г. насам.

В Европа ситуацията не бе по-различна. Все повече се говори за японизация  на европейската икономика, докато очакванията са за допълнително понижение на лихвите от ЕЦБ през септември, а икономическите индикатори на еврозоната остават по-скоро негативни. След допълнителното изостряне на рисковете за глобалния растеж, цялата немска крива на доходност се измести на отрицателна територия, като дори тридесетгодишните бундове се търгуваха при доход до падежа от минус 0.002 на сто. В крайна сметка десетгодишните книжа  приключиха  седмицата при доход от минус 0.496%, близо до очакваната нова основна лихва в еврозоната. Само за седмицата немските книжа имаха спад от 11.8 базисни точки в доходността си. Френските десетгодишни книжа също са твърдо на територията на отрицателния доход - минус 0.234%, при седмично понижение от 11 базисни точки.

В периферията на еврозоната търсенето на по-приемлива доходност продължава. Испанските десетгодишни книжа получиха подкрепа през последните пет търговски дни, като приключиха седмицата при доход от 0.247% и понижение от 12.2 базисни точки. Ситуацията в Италия продължава да е по-скоро тревожна за инвеститорите, след като лидерът на Лигата - Матео Салвини, поиска нови данъчни облекчения да бъдат гласувани преди бюджета за догодина, давайки сигнал, че отново може да предизвика  възможни санкции от Европейската комисия. Десетгодишните италиански книжа изкараха седмицата без промяна в доходността си - около 1.57 на сто.

Във Великобритания гуверньорът на Бенк ъф Ингланд - Марк Карни, заяви недвусмислено, че поверената му институция няма да интервенира при твърд Брексит. Джилтовете бяха търсени от инвеститорите в унисон с глобалните пазари, като десетгодишните книжа  отбелязаха  седмична доходност от 13.8 базисни точки до 0.548 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във