Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините и ваксините "излекуваха" глобалното търсене и покачиха цените

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Седмицата  протече положително за рисковите активи. Всички измерители на настроенията сред инвеститорите отчитат почти максимално възможна еуфория, а  "алчността им" е на нива, невиждани от 2000 година  насам, когато се пукна  т.н. "дот ком балон".  Индексите на повечето основни международни пазари, с изключение на европейските, отбелязаха нови рекорди за сегашния  позитивен тренд. Очакванията за бързо прилагане на новите ваксини и успешно "излекуване" на глобалното търсене на стоки и услуги от злокачествените ефекти на пандемията, отново тласнаха нагоре цените на петрола. "Черното злато" вече стабилно се търгува на нивата около 46 долара за барел, като на моменти през седмицата "удряше" кота 46.50 долара  - там, където лекият суров петрол се разменяше през март тази година.

В допълнение като  подкрепа на финансовите активи в  медиите изтече информация, че и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи пакета  си от стимули за икономиката поради очакванията на ръководството й, че негативните ефекти   върху активността ще продължат да действат значително по-дълго, отколкото  самата пандемия. В този ред на мисли ЕЦБ най-вероятно ще вземе решение да удължи срока за изкупуване на правителствени облигации до 2022 година и ще увеличи размера на програмата с поне 500 млрд. евро на този етап. Успоредно с това тя стимулира раздаването на кредити от страна на търговските банки чрез отпускане на кредитни линии към тях с още по-отрицателни лихви.

Оптимизмът, който владееше световните пазари през последните месеци  най-накрая се пренесе  и у нас. Най-представителният български борсов индекс SOFIX отбеляза седмичен ръст от почти 2% и достигна нивата от 437 пункта. Този път подкрепата от страна на "сините чипове" върху представянето на индекса беше далеч по-широка. Начело по поскъпване отново се наредиха книжата на "Монбат". Възстановяването при акциите на производителя на стартерни батерии продължи с бързи темпове, като само за седмица дружеството повиши капитализацията си с нови 8%  - до 3.90 лв. за дял. За последните три месеца акциите на Монбат прибавят около 22% към стойността си, но все още не успяват да наваксат срива след имиджовият скандал, разразил се през март.

В зелено се оцветиха и борсовите котировки на "Софарма". Книжата на фармацевтичният концерн успяха да поскъпнат с около 1.5%  - до 3.08 лв. за дял въпреки уведомлението, че продажбите на дружеството през  ноември намаляват с 9% на годишна база. На вътрешния  пазар продажбите бележат 58% срив, който до голяма степен се компенсира от 38% ръст на продажбите за износ. Слабото представяне на българския  пазар доведе до натиск върху книжата на дъщерният търговец на медикаменти "Софарма трейдинг", които "отслабнаха" с над 5%  - до 5.60 лв. за брой.

Банковият сектор получи  силен тласък на БФБ през седмицата, като по-ликвидните му представители - Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Централна кооперативна банка (ЦКБ), увеличиха капитализацията  си с по над 3%  - до подножието респективно на 2 лв. и 1 лв. за дял.

Една от най-добре представящите се компании през седмицата отново беше к.к. "Албена". След като в резултат от пандемията и изваждането от състава на SOFIX капитализацията на черноморският ни курорт се сви наполовина, през последният месец книжата на дружеството поскъпват с над 17%, като само за изминалата седмица този процент е около 7%  --до 26 лв. за дял.

Металургичният комбинат "Алкомет" уведоми през седмицата своите акционери, че в експлоатация е въведен новият Валцов цех номер 2 с обща площ от 11 562 м2. Книжата на дружеството реагираха силно позитивно с ръст от над 12% до нивата от 7.25 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във