Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините дадоха увереност в пазарите на държавен дълг

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Световните финансови пазари продължават да се движат в канала на Covid-19 - оптимизма и страха от негативно развитие на пандемията. След като постепенното разхлабване на мерките доведе до доза оптимизъм и дори връщане на теорията за V-образно икономическо възстановяване, то изминалата седмица премина под знака на възможното завръщане на заразата есента, оценяването на системните щети от икономическото затваряне и търсене на единомислие за борба с кризата.

Редица събития обусловиха седмицата, но едно от най-важните, като че ли, бе изказването на канцлера на Германия Ангела Меркел, която, донякъде в стил Марио Драги от 2014 г., заяви, че евро-лидерите ще работят за "силно евро". Ефектът от изказването не добави кой знае колко сила на единната европейска валута, но пък донякъде даде допълнителна увереност на инвеститорите в пазарите на държавен дълг. Почти навсякъде в ядрото на валутния съюз видяхме понижение на доходността на основните емисии. Ключовите десетгодишни бундове приключиха седмицата при нива от минус 0.547% и понижение от 1 базисни точка. Сходните по матуритет френски ДЦК видяха спад от 2.4 базисни точки до  минус 0.06 процента.

Подкрепата на ЕЦБ дава своите положителни резултати върху доходностите по дълговете на страните от периферията на еврозоната. И Испания, и Италия бяха посрещнати топло на първичните пазари, постигайки високи коефициенти на покритие при пласмент на емисии от далечния край на кривата. Общото повишение на търсенето на дългове доведе до седмичен спад от 7 базисни точки до 0.726% за испанската десетгодишна доходност и съответно 44.4 базисни точки и 1.801% за италианската.

Във Великобритания очакваните икономически ефекти от Covid-19 са все по-песимистични, като от Бенк ъф Ингланд изглеждат склонни за приемането на още по-стимулираща политика. Паричните пазари изглежда вече не са склонни да поставят негативните лихви по британския паунд извън сметките си с оглед евентуални бъдещи действия на монетарната институция. Десетгодишните джилтове видяха търсене в унисон с глобалните пазари, като доходността по тях се понижи с 4 базисни точки до 0.192% през седмицата.

В САЩ със сизифовски усилия и донякъде хаотични ходове администрацията Тръмп се опитва да отмести фокуса от пандемията Covid-19. Възобновяването на търговските спорове с Китай изглежда като добра опция, а пазарите явно са готови да бъдат движени от новини от този фронт, както бе в началото на тази година. В крайна сметка седмицата завърши при изостряне на ситуацията, докато редица големи инвеститори започнаха да определят капиталовите пазари като най-надценените в историята. На фона на тези два фактора, трежъритата намериха много подкрепа, като десетгодишната доходност отбеляза спад от 6.8 базисни точки до 0.615 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във