Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новини и слухове дирижираха пазара на дългови книжа

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

След като Джо Байдън бе официално обявен за победител в президентските избори в САЩ от редица водещи медии (макар и все още Тръмп да не признава загубата си и съдебните дела по изборите да са в ход), новината през изминалата седмица бе приближаването към ваксина срещу Covid-19. Данни за клиничните изследвания на американския фармацевтичен конгломерат "Пфайзър" дадоха поводи за надежда, че ще имаме активно средство за борба с предизвикалия невиждана пандемия вирус още до края на тази година, като в края на седмицата все още се чакаха и данните от изследванията на "Модерна" Инк.

Цялостното движение на пазарите на държавни дългове след новината от понеделник следобед може да бъде определено само с една дума - оптимизъм. Инвеститорите в основните в глобален аспект държавни ценни книжа (ДЦК) понесоха известни загуби след пазарната реакция, като доходността в почти всички матуритети поеха нагоре. Десетгодишните американски трежърита дори тестваха психологическата граница от 1%, но, в крайна сметка приключиха седмицата при нива на доход от 0.921% и ръст от 9.9 базисни точки.

 Въпреки добрите новини за ваксината срещу коронавируса, пазарните участници заеха малко по-дефанзивна позиция в края на седмицата. Водещи за това бяха коментарите на някои монетаристи, сред които и президентът на ЕЦБ - Кристин Лагар, която заяви, че на системата ще бъдат нужни още монетарни стимули за преодоляване на кризата, докато в Европа мерките за борбата срещу текущия ръст на заразените стават всее по-стриктни. На този фон немските бундове видяха седмичен ръст на търсената доходност до падежа от 9.8 базисни точки до минус 0.523%, докато доходът по сходните по матуритет френски ДЦК се повиши със 7.9 базисни точки до минус 0.278% в края на седмицата.

 В периферията на еврозоната оптимизмът този път не се трансферира в по-ниска доходност. Движението на лихвите идваше от бенчмарките и се прехвърли върху книжата на Испания и Италия, макар и с по-нисък магнитуд. Така десетгодишните италиански ДЦК видяха седмичен ръст на доходността от 5.3 базисни точки до 0.692 процента. Търсената норма на възвръщаемост по испанските ДЦК, падежиращи през 2030 г., пък се повиши с 4 базисни точки до 0.136%, като за пореден път отрицателните нива изглеждат извън обхват.

Във Великобритания новината на седмицата безспорно бе отчетеният рекорден ръст на БВП за третото тримесечие на годината. Въпреки това британската икономика е напът към общо понижение за 2020 г., като текущите мерки за борба с пандемията от коронавирус могат само допълнително да усложнят ситуацията. Десетгодишните джилтове приключиха седмицата при търсен доход до падежа от 0.373% и седмичен ръст от 10 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във