Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новият валутен залог при търговска война

"Скъсяване" (продажба) на австралийския долар срещу спасително  убежище - в случая японската  йена -  се оказва популярна търговска стратегия на инвеститорите, желаещи да спечелят от търговското напрежение между Пекин и Вашингтон. С ескалацията на конфликта валутни анализатори от  "Ситигруп" предсказват, че валутният курс   австр. долар/яп. йена ще падне до около 72.75 през идните няколко седмици. Ако предвижданията се сбъднат, това ще е спад с повече от 4% спрямо  достигнатата на 22 май в Азия котировка от 76.07 йени за един австрал. долар. "Валутният ветеран" - Джефри Хели (с 30 години опит във валутната търговия) - анализатор в Oanda Asia Pacific, очаква кросът да падне под 70 през следващите два месеца.

Според Шон Калоу - старши валутен стратег в Westpac Вanking Corp., изборът "австралийски долар - йена е най-добрият  като път  за бягство от риска". Основанието му е, че не очаква бързо решение на конфликта между САЩ и Китай преди срещата на Г-20 през идния месец.

Търговците на опции са най-оптимистично настроени към йената (JPY) измежду  валутите на Г-10 и са най-големи песимисти за австралийския долар (AUD). Което мотивира инвеститорите да гонят печалба не само от потенциален спад на австралийската валута, но и от ръст на японската, която е най-ухажвана сред валутните убежища. 

AUD е тясно обвързан с китайския юан, защото Китай е най-големият търговски партньор на Австралия, откъдето купува суровини, включително желязна руда. Корелацията на кроса AUD-JPY с офшорния юан (който се търгува извън Китай) непрекъснато расте и през миналата седмица достигна 0.60 - най-високото ниво от октомври насам, по данни на агенция "Блумбърг". Това е по-силна зависимост от връзката между китайските пари и съотношението на австралийската към щатската парична единица.

Извън търговските мотиви, AUD е под натиск и заради лабилната икономика на страната и растящите залози, че Резервната банка на Австралия ще намали лихвите под сегашните 1.5% още през юни. За такава възможност намекна банковият председател Филип Лоу, като целта му е да стимулира пазара на труда.

Същевременно, японската валута е поскъпнала към всичките си конкуренти от Г-10 през последния месец, като ръстът към зелените пари е 1.3%, към еврото - 2.2% и към AUD - 4.7 процента. Стратезите на някои от най-големите банки пък очакват още печалби.

В следобедната търговия на 23 май австралийският долар се разменяше срещу 75.66 йени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във