Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новият собственик изкупува останалите акции на "Слънчев ден"

"Съни Тур" ЕООД в качеството си на мажоритарен акционер, притежаващ 95.39% от капитала на "Слънчев ден" АД - Варна има намерение да подготви и отправи търгово предложение за изкупуване акциите и на останалите акционери в туристическото дружество. По реда на Закона за публично предлагане на ценни книжа това означава дерегистрация (отписване) на "Слънчев ден" АД като публично дружество и съответно спиране търговията с неговите акции на "Българска фондова борса" АД.

Съобщението за това намерение до "БФБ-София" е подписано от Ангел Палийски - управител на "Съни Тур" ЕООД.

Припомняме, че пловдивският бизнесмен Георги Гергов продаде комплекса "Слънчев ден" в края на януари тази година, което е вписано и в Търговския регистър. Едноличен собственик на курорта вече е фирмата "Амадеус - Ей Си Джи" ООД - Пловдив, която се контролира от други трима пловдивски бизнесмени - Ангел Палийски, Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Ангел Палийски е бивш президент на ПФК "Ботев 1912", а в момента е член на съвета на директорите на футболния клуб. Той има бизнес в туризма, а през май миналата година чрез същата фирма, в която е съдружник с 42% и управител, взе и концесията на плажа на "Слънчев ден" пред хотелите. Сегашната покупка е една логична следваща стъпка. Няма как хотелиер и концесионер да са две различни лица - това неминуемо би довело до конфликт.

За такъв един проблем се заговори още след приемането на новия Закон за концесиите по Коледа през 2017 година. Семейните морски курорти - "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св. Константин и Елена", са собственост на дружества, които ги приватизираха преди години. Тогава те получиха и т.нар. концесия по право, която форма съществуваше в стария Закон за приватизацията и следприватизационния контрол и им даваше правото да стопанисват плажовете от раздържавяването им до 2018-а. По новия закон обаче те нямат предимство и всеки желаещ може да кандидатства и да стопанисва плажовете.

Тримата пловдивчани всъщност са купили "Съни тур" ЕООД, което притежаваше курортния комплекс "Слънчев ден", в който са хотелите "Палас" и "Марина" - част от някогашната почивна база на ЦК на БКП. Цената на сделката не бе обявена. Договорът за прехвърляне на собствеността е подписан през октомври 2018-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във