Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нови стимули възбуждат инвеститорската алчност

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Изминалата 2020 година беше изключително успешна за инвеститорите, въпреки властващите през цялото време икономическа и политическа непредсказуемост,  и огромна пазарна волатилност. 

Новата 2021 година започна съвсем в стила на вече отминалата , обещавайки отново солидни печалби, при това на почти всички инвестиционни "фронтове". Изненадващото изравняване на силите в Сената на САЩ между демократи и републиканци увеличи допълнително очакванията за пускане в действие на нови "стимулиращи икономиката програми" и  ръст на инфлацията през следващите няколко години. Инвеститорите се позиционираха в съответствие подобаващо на ситуацията, като допълнително увеличиха дела на риска в портфейлите си.  

Поскъпването на суровините бе допълнително подкрепено и от обявените значителни съкращения на добива на петрол от  Саудитска Арабия за следващите два месеца. В резултат на новината "черното злато",( в леката си форма)  със завидна лекота прескочи нивото от 50 долара за барел, като на моменти дори се търгуваше и над 51 долара. Ценните метали и медта също реагираха положително на "новите стимули".

Същевременно американският долар и дългосрочните американски държавни ценни книжа бяха под натиск, което даде допълнителен позитивен тласък на цените на  акциите и на суровините. Повечето основни световни борсови индекси поставиха нови исторически рекорди през седмицата, но за съжаление нашият SOFIX не беше сред тях.

На българският борсов индекс натежаха акциите на "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания заличи над 6% от капитализацията си,  след като книжата й на моменти се спуснаха под нивото от 3.30 лв. за дял, достигайки 3.24 лева.

На срещуположния полюс бяха акциите на "Монбат". Производителят на стартерни батерии традиционно публикува резултатите си и за  ноември 2020 година. Въпреки, че приходите от продажби на групата спадат с цели 17% на годишна база, дружеството успява да запази брутната си печалба за месеца почти без промяна спрямо миналата година на нивата около 1.5 млн. лева. На този информационен фон акциите на "Монбат" поскъпнаха с около 2.5% до 4.10 лв. за дял, но при ниска активност.

В подкрепа на основния български борсов индекс  през седмицата се изявиха  два холдинга – "Доверие обединен холдинг" и "Еврохолд България". Книжата на най-големият бивш приватизационен фонд успяха да поскъпнат с почти 4% - до 3.50 лв. за дял, докато тези на "Еврохолд" "набъбнаха" с 3.5%  - до 1.80 лв. за брой. След като в края на миналата година "Алкомет" въведе в експлоатация нов валцов цех, тази година дружеството информира инвеститорите, че е утроило капацитета на праховото си боядисване до 600 тона на месец с модернизирана линия. Акциите на "Алкомет" реагираха положително на новината и поскъпнаха с над 2% до 7 лв. за дял.

Оптимистичните настроения за предстоящо възстановяване на икономиката през 2021 година се пренесоха и върху представителите на банковият сектор на "БФБ-София". Акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) поскъпнаха през първата седмица на годината с над 3% - до 1.90 лв. за дял, докато тези на по-малкият й конкурент - Централна кооперативна банка (ЦКБ), с почти 2%, до номиналното ниво от 1 лв. за дял.

След кратки преговори "Софарма" съобщи в самият край на миналата година, че е успяла да  продаде притежаваните от нея акции от капитала на "Аромания" АД. Освен това фармацевтичната компания продължава преструктурирането си чрез стартиране на преговори за продажбата и на търновското си дружество "Вета Фарма". Настроенията на инвеститорите не бяха особено позитивни през седмицата към "Софарма" и книжата й поевтиняха с малко над процент  - до 3.16 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във