Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новата парична стратегия на Федералния резерв буди скептицизъм

Във видео обръщение на 27 август на редовния годишен симпозиум на най-големите световни централни банки в Джаксън Хол шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл обяви нов подход при определяне на паричната политика на институцията. Целевата инфлация вече няма да е 2% на годишна база, а ще е усреднена стойност в дългосрочен план, така че да се компенсират годините, в които тя е била значително по-ниска, с нива над 2% за определен период от време. Ще се допуска и по-висока от толерираната досега заетост. Да припомним, че Федералният резерв дефинира "здравословната" за икономиката безработица в интервала между 3.5 и 4.5 процента. Защото, ако падне под този диапазон, би се натрупала прекалено висока инфлация и компаниите няма да намират добри работници, с които да разширяват дейността си. 

От финансовата криза през 2008-а досега обаче тези числа позагубиха смисъла си.

От 2012-а средната стойност на инфлацията е била едва 1.4% заради множеството препятствия пред стопанствата на САЩ и на други големи държави: слаб ръст на производителността на труда, глобализацията, застаряващото население и технологичните промени. Растящата заетост също не успява да напомпа инфлация и да даде тласък на икономиката. През 2019-а безработицата в Америка падна до най-ниските за последните 50 години 3.5%, но измерената чрез базовия индекс на потребителските цени инфлация не успя да надхвърли 1.6 процента. 

Паричният комитет на Федералния резерв ще проведе поредното си официално съвещание на 15 и 16 септември и ще има възможност да обясни новата си стратегия и как тя ще помогне за изтегляне на националното стопанство от батака. Икономисти на "Дойче банк" се надяват американските парични стратези да дадат указания за обвързване на бъдещите лихвени увеличения с определени прагове на инфлацията и на заетостта. 

Множество наблюдатели посрещат скептично амбициите на Федералния резерв да провокира инфлационен ръст, особено в условията на ширещата се пандемия от COVID-19, потопила света в нова рецесия.

Това означава свито потребление и висока безработица - два фактора, оказващи низхоящ инфлационен натиск. И ниски лихви за още години напред, ако американската централна банка продължи да работи с досегашния си инструментариум.  

Интересни са мотивите на Федералния резерв за толериране на заетостта: да се осигури работа и по-високи доходи на цветнокожите и на хората от ниската скала на трудови възнаграждения, което да намали икономическото и социално неравенство. В този аспект щатските централни банкери имат много грехове и са под натиск да анализират по-внимателно как политиката им засяга специфичните расови групи.  

След като полицай в Минеаполис уби Джордж Флойд през май, напрежението около бруталното отношение към чернокожите американци и към неравностойното им третиране по време на епидемията от COVID-19 не стихва. А икономическите индикатори като пропастта в благосъстоянието и различните равнища на безработица между бели и черни се превърна в мощен инструмент за илюстриране на системното неравенство. 

Числата са доста показателни: равнището на безработица сред чернокожите американци в повечето случаи е двойно по-висока отколкото сред белите жители на страната, а личното състояние на средностатистическо негърско семейство е една десета от това на белите фамилии. 

Доста икономисти призовават Федералния резерв да се съобразява специално с безработните чернокожи когато определя монетарната си политика. А демократите от Конгреса предложиха специално законодателство (Закон за расовата и икономическа равнопоставеност на Федералния резерв), което да ревизира официалните отговорности на централната банка и да я задължи да провежда политиките си по начин, който да намали расовото и икономическо неравенство в САЩ.

В момента т. нар. дуален мандат на Федералния резерв повелява институцията да поддържа максимална заетост и стабилни цени. Предложението на демократите е да се добави трета директива, която да изисква от централните банкери да вземат предвид расовото неравенство при наемането на работа, доходите и достъпа до поносими за обслужване кредити когато провеждат монетарната политика и надзора над банките. Предложеният законороект задължава Федералния резерв дадокладва пред Конгреса как ще пребори расовите неравенства. 

Господин Пауъл увери сенаторите през юни, че централната банка "взема предвид расовите различия и други подобни явления като рутинен въпрос" в работата си, но не може да определи дали политиката й има принос за задъбочаване на неравенството. И че най-добрият начин за справяне с проблема е да се създаде силен пазар на труда с ниска безработица. 

Федералният резерв отдавна е критикуван, че толерира расизма и дискриминацията дори в собствените си редици. Един поглед в институцията показва, че тя има вътрешни проблеми с липсата на разнообразие, особено сред лидерите и влиятелната група от икономисти. 

От 12-е директори на регионалните банки на системата на Федералния резерв седмина (58.3%) са мъже, три (25%) са бели жени, един (8.3%) е чернокож и един (8.3%) е американец от индийски произход. 

В борда на гуверньорите на Федералния резерв няма нито един цветнокож, но пък има две бели дами. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във