Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НОВАТА ГОДИНА ЗАПОЧНА ДОБРЕ ЗА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Изненадващо за мнозина, от началото на 2001 г. компенсаторните инструменти върнаха част от блясъка си. През по-голямата част от изминалата седмица посредниците ги изкупуваха от първоначалните им собственици по 15% от техния номинал. Сделките между професионалните участници на пазара пък най-често се сключваха на нива от 16 процента. Паниката започна в следобедните часове в четвъртък, когато купувачите изведнъж вдигнаха мизата до 17% от номинала. За сравнение - в последните дни на миналата година цените се движеха около 14 лв. за 100 лв. номинал.
Причината за поскъпването им, според някои брокери, е, че работещите в поземлените комисии все още не са се възстановили напълно след продължителните празници и не са завъртели печатницата на такива книжа на пълни обороти. Но се очаква това да стане още до края на месеца. Все пак повечето посредници смятат, че цените на записите Лучников няма да загубят скоро сегашните си нива. Почти всички покупки на пазара са за крайни клиенти, които така и не могат да бъдат задоволени от предлаганите количества. Само някои по-големи финансови институции се снабдяват с ограничени номинали за собствена сметка.
Евентуален двигател тенденцията за поскъпване да продължи ще бъде очакваната приватизация на няколко ВЕЦ-а от структурата на НЕК. Както се видя от първите подобни сделки, дори цените на малките централи се движат в рамките на няколко десетки милиони долара. Оптимистите твърдят, че е възможно котировките да достигнат дори до 20%, след което ще бъде атакувано и нивото от 25 процента.
Не са малко и мненията, че трендът на движение скоро ще се обърне. До месец на пазара ще излязат нови номинали, които вероятно ще задоволят напълно търсенето. При задържане на цените е възможно самите посредници, които държат някакви количества, да ги изкарат на пазара. Тогава нивата им ще се понижат до предновогодишните им стойности от 14 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във