Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новак: Половината клиенти на "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк"

Половината от задграничните 54 клиенти на "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк", информира агенция "Ройтерс" като се позовава на изявление на руския вице-премиер Александър Новак от 19 май. Условието на Москва е потребителите да плащат за получената суровина в рубли.   

Русия вече спря да подава газ на Полша и България през април след като двете страни отказаха да се съобразят с новото изискване на Кремъл за преводи в рубли, увеличавайки опасенията, че и други държави ще споделят същата съдба. Държавното финландско енергийно дружество Gasum също не иска да преминава към новата схема и обяви, че ще даде спора за плащанията с руския "Газпром експорт" на арбитраж.   

Новак е казал също, че някои от големите компании вече са платили за руския газ по въведените в края на март условия и че Москва ще знае до дни кои точно са платили в рубли и кои са отказали да го направят. 

Почти всички контракти на дружествата от Европейския съюз за доставка на синьо гориво от "Газпром" са в евро или щатски долари. 

Брюксел обяви на 17 май, че откриването на сметки в рубли в руска банка за преводи за доставено синьо гориво ще е в нарушение на санкциите на ЕС срещу Москва. В ревизираните си указания по спорната тема, които е споделила при закрити врата със страните членки на 13 май, Европейската комисия е потвърдила предишното си становище, че европейските наказателни мерки не забраняват на компаниите да откриват сметки в избрана банка. Но те трябва да декларират, че плащането е приключило със заверяване на въпросната сметка във валутата на договора, т. е. в евро или долари. Кремъл пък предупреди, че операцията приключва след като въпросната сума в твърда валута бъде обърната в рубли.     

Тези изявление внесоха поредното объркване за европейските купувачи на руски природен газ, които трябва да отоплват домовете на клиентите си и да генерират електрическа енергия, в резултат на което те започнаха "да се спасяват поединично". 

За разлика от финландския Gasum, френската енергийна компания Engie обяви, че ще плати на "Газпром" в евро преди края на месеца по договорено между двете страни решение, което не нарушава европейските санкции. 

Най-едрият германски вносител на руски газ Uniper информира, че е превел евро по сметка в "Газпромбанк", а местният му конкурент RWE съобщи, че е открил сметка в Русия за плащане за суровината в евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във