Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нова Зеландия не иска обща валута с Австралия

Пандемията от COVID-19 създава нови възможности за по-тесни връзки между поразените от вируса съседни държави. Една от тях са коридорите за въздушни пътувания. Китай и Южна Корея вече го договориха помежду си, а граничните "блокади" бяха премахнати в някои части на Европа.   

Опция за свободен от карантина въздушен коридор между Австралия и Нова Зеландия може да бъде одобрен до няколко седмици и той ще е ключов тест за начина, по който би могло да протече възстановяването на международните полети в световен план, в условията на съществуваща заплаха от зараза с коронавирус. Проект на препоръките за пътувания, разработен от експерти на група от правителствени агенции, аерогари, авиолинии и здравни заведения, ще бъдат връчени на правителствата на двете съседни държави в началото на юни. И ако бъде одобрен, месец по-късно ще започне "изпробването" му на практика. Това стана ясно по време на видео брифинг на 27 май. Но то изобщо не означава, че ще последва и по-тясно сближаване, поне на валутния фронт. На репортерски въпрос дали т. нар. "транс-Тасманов сфероид" не би могъл да проправи пътя и към единна валута, министърът на търговията на Нова Зеландия - Дейвид Паркър  беше категоричен: "Не, и смятам, че това би бил ужасен резултат и за двете държави". Паркър добави, че винаги е бил противник на обща парична единица и все повече се убеждава, че тя не е оправдана и би била огромен недостатък за двете страни. Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия - Уинстън Питърс - подкрепи безрезервно колегата си с думите "мненията ни съвпадат".  

Любопитното е, че отвращението на двамата министри от подобен съюз произтича от опита на Европа с еврото. Този пример ги  убедил, че Нова Зеландия и Австралия в никакъв случай не трябва да правят подобен експеримент.

"Наблюдавах през годините идеята за единна валута в Европа", споделя Питърс. И добавя: "Знаете какво се случва с BREXIT и какви търкания възникват в други части на Европейския съюз като например Италия". 

Паркър пък смята, че еврото е "една от фундаменталните слабости на Европейския съюз", защото икономическият цикъл е различен за различните членове на блока, "докато цената на валутата не може да се коригира съобразно икономическите условия на всяка  отделна  държава". 

Австралийският и новозеландският долар поскъпват към зелените пари от началото на седмицата в отговор на съобщенията, че все повече държави започват да рестартират икономиките си. 

В късната следобедна търговия на 27 май австралийската валута се разменяше срещу почти 0.6560 щ. долара и се подготвя да атакува техническото ниво на съпротива 0.6616 щ. долара.

Новозеландският долар пък успешно проби своето равнище на съпротива от 0.6157 щ. долара и в късния следобед на 27 май котировките се движеха в близост до 0.6170 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във