Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нова програма насърчава развитието на млади компании

''Програмата InvestBG Equity e нова и  представлява един нов етап на естественото развитие на екосистемата от стартъпите и venture capital инвеститори не само в България, но и в региона.'' , това каза Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"През последните 7 години изключително положително е развитието на стартъп средата в България, Румъния, Западните Балкани и Гърция. Новият инструмент ще надгради съществуващите възможности за инвестиции в млади компании. Ново ниво от регионални venture capital инвеститори ще могат да инвестират в географията на Югоизточна Европа и ще могат да инвестират в компании, които имат разработени иновативни продукти и услуги и са готови за глобална експанзия".

''За такъв тип компании все още няма достатъчно възможности за рискови инвестиции.'', коментира той.

"Новите venture capital фондове ще инвестират в т.нар. grow stage venture capital – компании, които действително имат потенциал за глобална експанзия. Става дума за еднократни инвестиции с рисков капитал между 5 и 10 млн. евро. Новите фондове ще бъдат със значително по-голям размер. Целта е всеки един от тях да бъде с поне 50 млн. евро капитал и съществена част от този капитал да дойде от големи частни инвеститори".

Стоянов говори и за гаранционните схеми, чрез които подпомагат българския бизнес: "2018 г. беше изключително успешна. Имаме над 20 активни гаранционни споразумения. Някои са по местната ни инициатива за малки и средни предприятия. Гаранционните схеми вече не са толкова иновативни, тъй като работят много добре на пазара".

Facebook logo
Бъдете с нас и във