Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нова криза на еврото

Единната европейска валута се търгуваше слабо през седмицата под натиска на поредната опасност за единството на еврозоната, този път с адрес Кипър. Несигурността за бъдещето на острова, който отхвърли плана на международните кредитори за пакет от спешни заеми в частта му за данъчно облагане на депозитите в кипърските банки, изпрати еврото в опасна близост до 1.28 щ. долара, но по-късно валутата се стабилизира на нива около 1.29 щ. долара.


Краткосрочният риск за еврото е да падне до 1.2660 щ. долара, смята Ханс Редекер, шеф на звеното за валутна стратегия на Моргън Стенли. Той мотивира очакванията си с продължителния срок, в който кипърските банки остават затворени и липсата на напредък за разрешаване на проблемите. Редекер съветва клиентите на банката да продават евро при всяко поскъпване на валутата.


През последния месец единната европейска валута се е обезценила с 1.3%, сочат валутните индекси на агенция Блумбърг -Bloomberg Correlation-Weighted Indexes, които отчитат движението на паричните единици на десет развити държави.


Фундаменталните икономически показатели на еврорегиона

остават слаби.


Производството и услугите в еврозоната през март са се свили повече от очакваното, което е поредният признак, че стопанството на общността все още се бори, за да излезе от рецесията. Сборният индекс, следящ активността в двете сфери, се е понижил от 47.9 пункта през февруари на 46.5 през март. По оценка на Мартин ван Влиет - старши икономист за еврорегиона в Ай Ен Джи груп, в резултат на фискалните ограничения, трудния достъп до кредити и високата безработица, които ще задържат повечето периферни икономики в рецесия, пътят към растеж ще е бавен и трънлив.


Износът от еврозоната обаче се е увеличил през януари благодарение основно на приноса на Германия и Италия. Експортът е нараснал със сезонно коригираните 2% спрямо декември 2012-а, когато показателят се понижи. Вносът се е увеличил с 3.1%, а търговският излишък се е свил до 9 млрд. евро от 10.3 млрд. евро през декември 2012-а.


Германският износ е скочил с 3.3% през януари спрямо предишния месец, а италианският - с 3.8 процента. Френските доставки на стоки и услуги зад граница са намалели с 0.8 процента.


Производството на Германия се е свило неочаквано

през март. Индексът, отчитащ активността в бранша, се е понижил от 50.3 пункта през миналия месец на 48.9 през този. Всички стойности под 50 са белег за спад в съответния сектор.


Доверието на германските инвеститори в икономическата перспектива на страната се е повишило изненадващо през март до най-високата си стойност за последните три години, съобщи Центърът за европейски икономически проучвания ZEW на 19 март. Това вдъхва плаха надежда за връщане към растеж. Индексът ZEW, който следи очакванията на германските анализатори и институционални инвеститори и предсказва икономическото развитие през следващите шест месеца, се е повишил от 48.2 пункта през миналия месец до 48.5 през този.


Бундесбанк прогнозира икономически ръст на Германия през текущото тримесечие след 0.6% спад през последните три месеца на 2012-а. За цялата 2013-а очакванията на германската централна банка са за 0.4% повишение на БВП на страната.


Индустриалният продукт на Италия

неочаквано се е увеличил през януари с 0.8% спрямо декември 2012-а, въпреки че третото по големина стопанство на еврозоната е потопено в рецесия. Икономисти очакваха 0.3% януарски спад. Месечният ръст на индустриалния продукт се дължи основно на подема в производството на храни и напитки, текстил и дрехи.


На 8 март пък рейтинговата агенция Фитч рейтингс прогнозира, че БВП на Италия ще се понижи с нови 1.8% през тази година след 2.4% спад през 2012-а. Агенцията понижи държавната кредитна оценка на страната с една степен, защото резултатите от предсрочните избори на 24 и 25 февруари създават политическа парализа, заплашваща способността на Рим да се пребори с икономическия спад.


У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2297 млн. евро (4492 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.3% дял от купената и продадената валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във