Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нова карта на Visa предлага Bitcoin като бонус

Visa Inc. в партньорство със стартиращата в сферата на криптовалутите фирма BlockFi пуска кредитна карта, която ще възнаграждава потребителите, които пазаруват с нея, с Bitcoin вместо със самолетни мили или с пари в брой. Притежателите на тази пластика (Bitcoin Rewards Credit Card) ще получават обратно 1.5% от стойността на покупките в най-ценния дигитален актив и накуп 250 щ. долара във виртуалната монета, ако похарчат над 3 хил. щ. долара през първите три месеца след активирането й, съобщи в специално изявление за пресата BlockFi. Картата, за чието обслужване ще се плаща по 200 долара годишна такса, ще се издава от американската група за финансови услуги Evolve Bank & Тrust. 

Конвенционалният прием на Bitcoin получи сериозно рамо от Visa през тази година когато картовият гигант "се съюзи" с новака Fold и предложи дебитна карта с бонуси, деноминирани в криптовалутата.

На практика подходът на Visa към виртуалната вселена еволюира сериозно. Само преди две години компанията бе в публична война с крипто борсата Coinbase заради покупки, направени с нейните карти. По-късно, през февруари 2020-а, Coinbase и Visa изгладиха противоречията и представиха Coinbase Card, която позволява на притежателите й да харчат Bitcoin като използват дебитна карта на Visa. 

Зак Принс - главен изпълнителен директор и основател на BlockFi, коментира за журналисти, че той и колегите му са "въодушевени от възможността да добавят кредитни карти към набора от фирмени продукти и да разширят достъпа до Bitcoin за по-голям кръг потребители". Фирмата се надява новата карта да бъде пусната в началото на 2021-а 

Bitcoin поскъпна с над 160% през тази година и се доближи до върховите 20 хил. щ. долара, нажежавайки дебата дали този подем доказва, че виртуалната монета е станала средство за съхраняване на стойността или е поредният балон. 

Засега категоричен отговор няма, особено след резките коебания на криптовалутата прз последните 24 часа - спад до около 18151 щ. долара на 1 декември и скок до 19 302 долара в ранната търговия на борсата Coindesk на 2 декември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във