Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нов удар за криптовалутите

Цената на биткойна претърпя нов удар в началото на търговията на азиатските борси в четвъртък (6 септември), след като изданието Business Insider съобщи, че банката Goldman Sachs се е отказала от плановете си за създаване на собствено обменно бюро за криптовалути.

Водещата криптомонета изтри 12% от стойността си за едно денонощие и се търгуваше за около 6400 долара. Останалите дигитални валути също се сринаха - цената на етериума се понижи с почти 20% за 24 часа, докато рипълът падна с 13.92 на сто. В същото време биткойн кешът загуби около 19% от цената си. Цените на "монетите" често се движат в тандем и до голяма степен зависят от представянето на биткойна, който все пак е доста по-скъп от всички свои конкуренти и има доста по-голям дял при търговията, отбеляза американската телевизия CNBC. 

Основните новини в криптосвета дойдоха след публикация на Business Insider от 5 септември. Източници на изданието разкриха, че инвестиционната банка Goldman Sachs продължава да отчита несигурност по отношение на регулацията в търговията с криптомонети. Според публикацията ръководители й са потвърдили, че се отказват от идеята си за създаване на собствено обменно бюро за дигитални валути, лансирана за първи път през октомври 2017 година. От мениджмънта на Goldman Sachs са пояснили, че е необходимо да бъдат предприети множество регулаторни стъпки, много от които не зависят от кредитната институция, за да й бъде позволено да участва в търговията с цифрови валути. 

Освен това криптоплатформата ShapeShift обяви на 6 септември, че ще започне да събира личните данни на своите потребители. Тези промени в политиката на борсата може да отблъснат някои играчи, които държат на анонимността си. 

През миналия месец американските регулатори отхвърлиха поредната порция предложения за създаване на борсово търгувани фондове, базирани на биткойн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във