Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нов рекорд за биткойна след новината за инвестиции на Tesla

Биткойнът  днес повиши стойността си с над 10 на сто до рекордно висока стойност, след като Tesla на Илон Мъск обяви, че миналия месец е инвестирала 1.5 милиарда долара в най-популярната криптовалута в света, предаде Ройтерс. 

Новината тласна курса на биткойна до рекордното ниво от 43 625 долара в следобедната сесия.

Американската компания за електромобили оповести инвестицията, десет дни след като главният изпълнителен директор Илон Мъск прибави таг "#bitcoin" на страницата на профила си в Twitter. Тогава курсът на популярната криптовалута също се повиши.

В началото на месеца предприемачът визионер и милиардер Мъск обяви, че се отказва от социалната мрежа Twitter "за известно време", след като коментарите му в мрежата разтресе фондовия пазар и повиши рязко котировките на няколко компании.

Миналата седмица обаче член на управителния съвет на Европейската централна банка заяви, че инвеститорите в биткойн трябва да бъдат готови да загубят цялата си инвестиция. Това е поредното подобно предупреждение от централен банкер за волатилността на криптовалутите.

През януари финансовият регулатор на Обединеното кралство също заяви, че инвеститорите в биткойни биха могли „да загубят всичките си пари“. Биткойнът и другите криптовалути са „високорискови, спекулативни инвестиции“ и трябва да се третират като такива, каза финансовият орган на Великобритания.

Представители на ЕЦБ все по-често призовават инвеститорите да внимават, когато купуват и държат криптовалута.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард на свой ред призова за глобална регулации на криптовалутите. Според Лагард в някои случаи биткойнът е бил използван за пране на пари. Шефката на ЕЦБ настоя "всички вратички за подобни схеми да бъдат затворени".

"Биткойн е силно спекулативен актив, който е част както от дребни схеми и интереси, така и от незаконни дейности като прането на пари", заяви Лагард.

Според привържениците на дигитални монети обаче, биткойн може да се превърне в това , което бяха Tesla , Facebook и Google през последното десетилетие. Анализатори казват, че подобно на тези компании, които са технологични мрежи, така и биткойнът е мрежа - само че парична.

Facebook logo
Бъдете с нас и във