Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нов рекорд на европейския газов пазар

Всеки ден цената на газа в Европа продължава да расте и да достига нови рекордите. 

Цената на ноемврийските фючърси на газа по индекса TTF на ICE Futures удари нов рекорд – 91.49 евро за MWh, което е ръст от 4.899 % над стойността при затварянето на предишната сесия. Това е над 1103 долара за 1000 куб м. 

Тази сутрин цената на ICE стартира от 87.31 евро за MWh. Така още със старта цената тръгна от нивото от над 1050 долара за 1000 куб м. 

Общо за септември средната цена по договора ден напред на газовия хъб TTF се изчислява на 759 долара за 1000 куб м. 

По-рано вчера фючърсите на азиатския спот LNG индекс JKM Platts добави още 23 долара – до 1071 долара за 1000 куб м. 

Цените на тока и газа са следствие от икономическото възстановяване и необичайно ниско предлагане

Увеличаването на цените на електричеството и природния газ, което наблюдаваме в момента, се дължи на повишеното търсене след отчетения спад по време на пандемията от ковид. Това заяви европейският комисар Марош Шефчович, цитиран от ДПА.

Тази тенденция по думите му е допълнена от необичайно ниско предлагане.

Цените на едро на природния газ растат от месеци, а цената на електричеството също се повиши значително. Тези ефекти бяха усетени от потребителите в много страни.

Испания заяви на среща на икономическите министри от ЕС, че иска да се създаде платформа за съвместно купуване на газ с цел намаляване на цените.

Няколко евродепутати неотдавна изразиха подозрение, че руският доставчик "Газпром" отказва да се ангажира с доставки по вече съществуващи газопроводи. Те обвиняват Русия, че опитва чрез налагане на високи цени да окаже натиск да се въведе бързо в експлоатация спорният газопровод "Северен поток 2".

Кремъл и "Газпром" отричат да става дума за умишлено манипулиране на пазара.

Ново поскъпване на природния газ през октомври и у нас 

В момента той струва 69,40, а предложението е да стане 80,28 или малко над 16 %.

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране в специализиран състав „Енергетика“ обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за октомври, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 октомври да бъде в размер на 80,28 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена е 69,40 лв./MWh.  

На откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов изнесе подробна информация за ценовите тенденции на европейските газови пазари. В резултат на повишеното търсене поради възстановяването на европейските икономики от началото на 2021 г. цената на синьото гориво е отбелязала рекорден ръст.

Независимо от негативните тенденции цената, която „Булгаргаз“ ЕАД предлага за българските потребители е с 20-25% по-ниска от цените на европейските пазари, заяви Николай Павлов.

Това се дължи на закупуваните количества по двата договора, което създава възможност дружеството да постига устойчив микс, който да гарантира оптимално съотношение между цена, сигурност и непрекъснатост на доставките.

По изчисления на дружеството от началото на годината досега българските потребители са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа, а за цялата 2021 г. очакваното ценово предимство за българската индустрия поради по-ниските доставни цени се очаква да достигне около 400 млн. лева.

В заключение той отбеляза, че количествата природен газ за есенно-зимния сезон са гарантирани, тъй като нагнетяването на гориво в ПГХ Чирен върви по план и няма да се стигне до недостиг.

По повод на изнесените от „Булгаргаз“ ЕАД данни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов потвърди, че действително цените за българските потребители са с 20 на сто по-ниски от цените на европейските газови пазари.

Той изрази очакването, че нагнетяваните количества в ПГХ Чирен ще създадат необходимата сигурност за потребителите. Като друг фактор, който може да промени ценовия тренд, председателят на КЕВР посочи официалните изявления от руска страна през последните дни, че „Газпром“ има готовност да увеличи доставките за Европа, което може да доведе до по-благоприятни цени на природния газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във