Банкеръ Daily

Пари и пазари

Норвежкият суверенен фонд отбеляза най-успешното тримесечие в своята история

Най-големият в света суверенен фонд - норвежкият, отбеляза най-успешното си тримесечие в своята история. От Norges Bank, която управлява фонда с активи на стойност 1 трилион долара, заявиха, че силното възстановяване на световните фондови пазари през първите три месеца на 2019 г. е генерирало общо 9.1% възвръщаемост, съобщава CNBC.

Правителственият пенсионен фонд Global, както е официално известен, понастоящем възлиза на около 1,05 трилиона долара. Целта на фонда е да осигури бъдещ източник на доходи от текущите приходи от продажбите на петрол и газ в Норвегия.

Към 31 март 2019 г. фондът е инвестирал 69,2% в акции, 2,8% в нерегистрирани недвижими имоти и 28% в инструменти с фиксиран доход. Най-големите дялови участия на фонда към края на март са в Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon. Според Norges Bank тези технологични акции са основната част от най-силно представящия се сектор за фонда, което е с 17,6% по-висок ръст за тримесечието.

В своя доклад Norges Bank съобщава, че компании от сектора "нефт и газ", както и промишлените предприятия, също се представят силно. "Това е най-добрата тримесечна доходност на фонда, измерена в крони. Като основен инвеститор в капитала, ние трябва да бъдем подготвени за големи колебания в пазарната стойност на фонда в съответствие с развитието на световните фондови пазари", каза Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment в съобщение за печата в петък.

Резултатът на петролния фонд отбеляза обрат в сравнение с последните три месеца на 2018 г., когато фондът отбеляза най-големия си спад в стойността на крони.

По време, Norges Bank започна да купува акции, като се възползва от потапящите се цени, за да купи акции на стойност 185 милиарда крони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във