Банкеръ Daily

Пари и пазари

Норвегия загърби книжата на греха

Най-големият пенсионен фонд на Норвегия (KLP) ще се откаже от компаниите, които генерират доходи от алкохол и хазарт. Това е поредната крачка на неговите мениджъри за изключване на т. нар. книжа на греха от инвестиционния портфейл на дружеството. Фондът, който управлява активи за 80 млрд. щ. долара, ще продаде акциите на фирмите, които извличат над 5% от печалбите си от спиртни напитки или хазартни игри - "раздяла" в размер на 320 млн. щ. долара. Сред 90-е изключени компании са производителят на Budweiser - AB InBev, "шампанската" група LVMH, пивоварите Heineken и Green King и производителят на спиртни напитки Diageo.

KLP управлява пенсионните активи на работниците в норвежкия публичен сектор. Главният изпълнителен директор - Свере Торнес - посочва, че "парите на над 1 млн. норвежци са огромна отговорност и затова ръководството преценява регулярно дали те се управляват по достатъчно добър начин".

Решението на пенсионния фонд следва аналогичните мерки, предприети от други големи инвеститори за по-стриктен надзор за влиянието на портфейлите им върху околната среда, върху обществото и върху стандартите на контрол. KLP посочва статистиката на Световната здравна организация, според която над 50% от случаите на насилие в Норвегия са под влияние на алкохолно опиянение. Свързаните с употребата на алкохол държавни разходи пък се оценяват на 2 млрд. щ. долара годишно. 

През 2014-а KLP изключи от инвестиционния си портфейл компаниите, които реализират над 50% от печалбите си от въглища. В началото на май фондът обяви плановете си да се раздели с книжата на фирмите, които получават повече от 5% от печалбите си от въглища. Порнографията отдавна отсъства от портфейла на KLP .

Facebook logo
Бъдете с нас и във