Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Норвегия няма да толерира скъпа крона

Норгес банк няма да приеме непрекъснатия ръст на норвежката крона , заяви на 29 август в интервю в Осло заместник-управителят на централната банка на Норвегия Ян Квигстад. Той предупреди спекулантите да не пробват колко издържат нервите на институцията.


Норгес банк не промени основната си лихва (1.5%) на редовното съвещание на директорския си борд на 29 август. От декември 2011-а досега банкерите понижаваха лихвения процент два пъти, за да ограничат печалбите на националната валута, които оскъпяват износа и държат инфлацията под целевия банков таван от 2.5% годишно.


Норвежката крона, която е едно от спасителните убежища от кризата на държавния дълг в еврозоната, през август скочи до най-високата си за последните девет години котировка към еврото, защото тлъстите приходи от нефт и фискалната дисциплина стимулират притока на задгранични капитали тук. Регистрираната безработица в страната е под 3%, заплатите се повишават, а цените на жилищата скочиха до рекордно високи нива.


Експерти прогнозират, че ако поскъпването на кроната продължи, през октомври Норгес банк отново ще забави придвижването към следващото лихвено увеличение, което бе планирано за това лято. Централните банкери съобщиха на 29 август, че претегленият през вноса обменен курс на кроната е по-висок от прогнозирания през юни. От 20 юни досега той се е повишил с около 1% - до 86.32 процента. Очакванията са индексът да нарасне с 2% до 2014-а. Норвежката централна банка ще публикува новите си предвиждания на 31 октомври.


От началото на годината норвежката крона е поскъпнала с 6.1% към еврото и с 2.8% към щатския долар. На 30 август в сутрешната валутна търговия в Осло едно евро се разменяше за 7.2983 крони, а един щатски долар - за 5.8152 крони.


Квигстад твърди, че Норгес банк няма да определя целеви таван за националната валута. Местните износители обаче вече усещат отрицателния ефект от скъпата крона, която качва цените на стоките им и понижава печалбите. В отговор компаниите съкращават работни места.


Ръстът на кроната обаче има и положителна страна. Годишната инфлация, коригирана съобразно данъчната тежест, таксите и енергийните цени, е била 1.3% през юли - доста под банковия таван от 2.5%, поддържан от средата на 2009-а.


В интервю в Ставангер на 29 август министърът на търговията и промишлеността Тронд Гиске заяви, че засега бизнесът се справя със силната крона, защото много фирми са се застраховали срещу валутните колебания. Но добави, че в дългосрочен план много силна крона към еврото ще е проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във