Банкеръ Daily

Пари и пазари

Номинацията на Джанет Йелън успокои валутните пазари

Валутните играчи си отдъхнаха след като научиха, че новият президент на САЩ - Джо Байдън - е номинирал Джанет Йелън за финансов министър в своята администрация. Очакванията на Уолстрийт са  дамата, която е бивш председател на Федералния резерв и която Доналд Тръмп подмени с Джеръм Пауъл, са  тя да върне яснотата каква ще е  правителствената политика по отношение на  зелените пари. Пазарните играчи са на мнение , че  по този начин тя ще стабилизира валутния пазар, който със своя  среднодневен оборот от 6.6 трлн. щ. долара е смятан за гръбнака на глобалните финанси и търговия.

Американският финансов министър винаги е осъществявал  надзор върху зелените пари чрез специално звено във ведомството, отговарящо за валутната политика. Още от началото на първия мандат на администрацията на Бил Клинтън до края на президенството на Барак Обама, федералното правителство е поддържало позицията, че силният щатски долар е адекватен и отговаря на силата на американското стопанство.

Още с встъпването си в длъжност Доналд Тръмп замени единодушието с хаос. Президентът и близките му сътрудници обсъждаха свободно зелените пари, в повечето случаи през главата на финансовия министър Стийвън Мнучин, и агитираха за по-евтин долар. През юли 2019-а Тръмп и икономическият му съветник Лари Кудлоу дори обсъждаха публично интервенции за отслабване на американската валута след като Европейската централна бака обяви по-щедра парична парична политика и предизвика срив на еврото към долара. Няколко часа по-късно Кудлоу заяви в телевизионно интервю, че правителството е решило да не интервенира, а Тръмп увери репортерите, че идеята все   още се обсъждала. 

Бившият американски финансов министър Лорънс Съмърс коментира, че е време Америка да се върне към политиката на силен долар, утвърдена по време на управлението на Клинтън. 

Госпожа Йелън пък е заявявала нееднократно, че по-силният долар трупа търговски дефицит и потиска растежа, докато по-слабата валута прави обратното. Тя също е предупреждавала  бившите си колеги от Федералния резерв за риска, който поемат като коментират състоянието на националната валута.  

Всякаква  промяна на валутната политика по времето на госпожа Йелън ще съвпадне с растящия консенсус на Уолстрий, че щатския долар е навлязъл в период на продължителна слабост. Зелените пари са загубили над 11% от пазарната си оценка от март насам, измерени чрез доларовият индекс на агенция "Блумбърг". Тази траектория може да се запази заради намеренията на Федералния резерв да остави лихвените проценти близко до нулата поне още две години. И да получи подкрепата на Йелън чрез  по-високи правителствени разходи. Обещаващите резултати от ваксините срещу COVID-19 пък могат да пренасочат инвестициите от американската валута към други, по-рискови и по-доходни активи.  

Във всички случаи, поне на първо време, госпожа Йелън няма да се занимава с долара, защото след девет месеца, които преживяха  в пандемична среда, над 6 млн. американци все още се нуждаят от обезщетения при безработица,  а тя  отново тръгва нагоре. 

В късния следобед на 25 ноември американската валута се котираше за почти 1.19 щ. долара за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във