Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нюйоркската фондова борса възобновява частично работата си

Нюйоркската фондова борса ще отвори частично отново търговските етажи в емблематичната си сграда на "Уолстрийт" 11 във вторник за първи път от 20 март, когато борсата беше принудена да премине изцяло електронно поради пандемията от коронавирус.

Обстановката обаче ще бъде по-различна - търговците ще трябва да носят защитни маски при строги изисквания за социално дистанциране и само около една четвърт от брокерите ще могат да присъстват. За това информира главният търговски директор на NYSE Джон Тутъл, посочвайки, че повторното отваряне на борсата е от голямо значение.

"Етажът представлява много повече от няколкото десетки хиляди квадратни фута. Това е символ на Америка и е символ на капиталовите пазари и след два месеца, в които страната и всъщност светът бяха офлайн, ние искаме да бъдем на първа линия", каза той. 

От борсата посочиха, че повечето от определените пазарни мениджъри, които контролират търговията с 2200 регистрирани компании на борсата, ще продължат да работят от дома си, както и повечето служители на борсата. Допуснатите около 100 търговски, регулаторни и оперативни служители, които ще влязат отново в сградата, са помолени да избягват градския транспорт, като всеки, който влиза, ще бъде проверяван за признаци на коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Етажът на NYSE е последното физическо място за търговия на акции в САЩ, след като се появиха редица електронни конкуренти, които "изядоха" доминиращия пазарен дял на фондовата борса в Ню Йорк.

От момента на преминаване към електронна търговия не се наблюдаваха големи прекъсвания, дори при рекордно изтъргувани обеми или голяма нестабилност, което подтикна конкурентите на NYSE да заявят, че вече няма реална полза от физическия етаж за търговия, през който акциите сменят притежателите си от далечната 1792 г. насам.

Фондовата борса е затваряла врати няколко пъти през годините, например по време на Втората световна война и след 11 септември, но това бе първият път, когато физическият търговски етаж затвори, независимо, че електронната търговия продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във