Банкеръ Daily

Пари и пазари

Nissan ще съкрати над 10 000 служители

Nissan се очаква да отчете за оперативната си печалба за периода между април до юни 90% спад спрямо същия период предходната година. Заради ниската печалба японската автомобилната компания планира мащабно преструктуриране и обмисля съкращаването на поне 10 000 работни места в световен мащаб, което се равнява на близо 7% от общата й работна сила.

Nissan не е регистрирала подобни резултати от финансовата криза през 2009 г. През първото тримесечие на тази година печалбата на японския производител се срина с 98%, отбелязва Bloomberg. Планът за преструктуриране предвижда намаляване на производителността на пазари в Югоизточна Азия и Латинска Америка. Компанията планира да представи над 20 нови автомобилни модела в опит да намали спада на печалбите си. Nissan възлага също така надежди за ръст на продажбите на електрическите си седани в Китай, Латинска Америка и други развиващи се икономики.

Автомобилият производител изпитва трудности да се възстанови след ареста през ноември на Карлос Гон, който беше в основата на партньорството между японската компания, Renault и Mitsubishi. Продажбите на автомобили на Nissan в САЩ се понииха с 15% през юни, което увеличи годишния спад до 8.2%. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във