Банкеръ Daily

Пари и пазари

Nissan, Renault и Mitsubishi обсъждат сливане с Fiat Chrysler

Ръководството на автомобилния съюз Nissan-Renault-Mitsubishi води дискусия по неотдавнашното предложение на компанията Fiat Chrysler за частично сливане на паритетен принцип, съобщи Kyodo. Тази тема бе един от ключовите въпроси на срещата на ръководството на тристранния съюз в Токио.

Fiat Chrysler  предлага официално сливане с Renault с равен дял от по 50%. Сливането ще създаде една от най-големите автомобилни компании в света с около 8.7 милиона продадени автомобила годишно на всички основни пазари по света. Това би наредило алианса на трето място след Volkswagen и Toyota, счита Bloomberg. Прогнозите на експерти са новата френско-италианска компания да спести минимум 5 милиарда евро годишно след сливането, а с потенциалното присъединяване и на японските марки разходите да намалеят с още 1 милиард евро.

На 27 май Fiat Chrysler обяви изявление, в което Renault предлага да се създаде съвместен концерн на паритетен принцип -50% до 50%. По-късно говорител на френското правителство, представи позицията на правителството, което подкрепи плановете на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във