Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Ниската ликвидност потопи цените

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

След кратката суматоха, причинена от все още разрастващата се епидемия от "коронавирус" в Китай, финансовите пазари успяха бързо да се отърсят от разпродажбите и дори да подновят възходящият си поход към нови исторически рекорди. Еуфорията в САЩ беше силно подхранена от борсовото представяне на американският автомобилопроизводител "Тесла". След публикуването на отчета за четвъртото тримесечие на миналата година, от който стана ясно, че фалитът на компанията на този етап се отлага, акциите внезапно потеглиха параболично нагоре, изключително силно наподобявайки поскъпването на криптовалутата "биткойн" през декември 2017-а. Много важно е да се уточни, че "Тесла" е една от компаниите с най-много отворени къси позиции в САЩ, т.е. залози, че акциите ще се придвижат в посока надолу, но същите тези къси позиции се оказват и "ракетно гориво" в случай, че нещата се объркат и цените тръгнат нагоре. Тогава "скъсилите акциите" се налага да купуват ударно от пазара, за да ги върнат на този, който им ги е дал на заем, и така тласкат цените още по-нагоре и се получава самоподхранващо се движение, т.н. "шорт скуийз" (short squeeze). В резултат до голяма степен на такъв процес, както и на култа към "гуруто" на производителят на електромобили Елон Мъск, "Тесла" успя да влезе в абсолютно всички новини с почти 50% поскъпване за седмица до 969 долара за акция. Както в повечето подобни случай, така и сега, страстите се охладиха много бързо и цената "се спусна" за ден до 700 долара за брой.

Еуфорията не се ограничи само до акциите на "Тесла", а се разпростря и върху сериозно пострадалите от "китайските вирусни притеснения" компании, особено енергийните, които възстановиха част от загубеното.  Лекият суров петрол също поскъпна до 52 долара за барел, след като в началото на седмицата "удари" дъно на 49 долара.

В контраст с развитите борси, на "БФБ-София" настроенията бяха преобладаващо негативни. Сред най-пострадалите "сини чипове" беше к.к. "Албена". Акциите на "черноморската перла" се спуснаха с 3% до кръглите 40 лв. за акция заради неоправданите очаквания на инвеститорите от годишният отчет за миналата година. Оказа се, че годишните приходи на курорта намаляват с около 5% до 93.9 млн. лв., оттам и печалбата от оперативна дейност се свива с цели 70% до 3 млн. лв., включително и заради силно нарасналите разходи за обезценки. Благодарение на финансовите приходи от дивиденти и от продажбата на акциите от капитала на "България 29" АД, к.к. "Албена" успява да отбележи нетна печалба от около 17 млн. лв. в сравнение с 11 млн. лв. през 2018-а.

Слаби данни за януари поднесе друг "тъмно син чип" - "Софарма". Фармацевтичният концерн реализира спад в продажбите си с 8% спрямо същия месец на предходната година, в резултат на 2% спад на продажбите за вътрешен пазар и 10% спад на продажбите за износ. И при книжата на "Софарма" имаше разпродажби с около 3% надолу до 3.40 лв. за дял.

Негативизъм и солиден спад наблюдавахме и при два основни публични холдинга - "Доверие обединен холдинг" и "Еврохолд България". След изключително силният януари, бившият приватизационен фонд "Доверие" загуби почти 7% от капитализацията си до 5.60 лв. за дял. "Еврохолд България" от своя страна продължи плавно да се "топи", този път с 4% за седмица, като от провалената сделка за покупката на активите на "ЧЕЗ" в България досега холдингът е заличил над 30% от стойността си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във