Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Нисан" отбелязва своя 86-и рожден ден

Под марката Nissan се произвеждат широк спектър от автомобили.

На днешния ден през 1933 г. е регистрирана фирмата "Нисан" в Токио, столицата на Япония. 26 декември се счита за датата на основаването на корпорацията, когато след сливането на "Тобата имоно" и "Нихон саньо" е създадена новата компания "Нисан". От 1 юни следващата година тя е преименувана на "Нисан мотър" (по първите букви на компанията "Нихон саньо").

Управлението на компанията е в Йокоха́ма - най-големият пристанищен град в Япония, административен център на префектура Канагава. Градът е разположен на 30 км от столичния мегаполис Токио, за който служи и като "спално предградие". Има силна собствена икономическа база, представена основно от морски транспорт, както и от биотехнологичната и полупроводникова индустрия.

През май 1935 г. мениджърите вземат решение за развитието на търговската марка "Нисан", но на практика до 1980 г. лице на компанията са различни модификации на автомобилите "Датсун", произвеждани още от създаването на фирмата. През 1983 г. тази марка престава да съществува.

В началото на 1958 г. започва продажбата на автомобили в САЩ, а през 1964 г. "Нисан" става първата японска компания и сред 10-те най-големи автомобилни вносители в САЩ. През 1962 г. започва продажбата на автомобили в Европа. Първото задгранично предприятие за производство на "Нисан" е открито през 1959 г. в Тайван, сега задгранично производство на "Нисан" има в 20 държави.

Днес "Нисан мотър къмпани" (Nissan Motor Co.) е втори по големина автомобилен производител в Япония след "Тойота". Главната й квартира се намира в Токио, а в предприятията й работят около 170 000 служители по целия свят. В средата на 90-те години на миналия век компанията изпитва съществени финансови трудности, вследствие на което контролният пакет акции е продаден през 1999 г. на "Рено". Френският автомобилен гигант е собственик на 44.4% от акциите на "Нисан”, а "Нисан” пък получава 15% книжата с право на глас в "Рено".

Поставеният тогава от "Рено" за президент и главен изпълнителен директор на японската фирма Гон Карлос съумява да изработи и изпълни програмата Nissan Revival Plan и извежда компанията от кризата, спечелвайки си голяма популярност в Япония. Под марката Nissan се произвеждат широк спектър от леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Също така компанията произвежда луксозни возила с марката "Инфинити".

"Инфинити" (Infiniti) е автомобилостроително предприятие в Уан Чай, Хонконг, подразделение на японската "Нисан Мотър Къмпани", специализирано в производството на луксозни автомобили. Създадено е през 1989 година в Йокохама, а през 2012 година "Инфинити" се премества в Хонконг в съответствие с политиката на компанията за фокусиране върху бързо растящия китайски пазар. През следващите години предприятието започва да произвежда автомобили и извън Япония - в САЩ,  Китай, Великобритания. По данни от компанията, през 2017 година продажбите на марката достигат 246 хиляди автомобила.

От 1985 г. в рамките на компанията функционира НИСМО (NISMO) - подразделение, занимаващо се с тунинг на автомобили. Подразделението "Нисан Марийн", съвместно предприятие с "Марубени Корпорейшън", произвежда двигатели за моторни лодки.

През 2005 г. "Нисан" сключва договор с конкурентната компания "Тойота" за използване на новата технология за хибридно задвижване HSD в новата  "Нисан Алтима", модел от 2007-а. Тя е първият хибриден модел на "Нисан". Следващите модели с хибридно задвижване ще бъдат със собствена технологична разработка на "Нисан". Производството им започва през 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във