Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Няма изненади - лихвите растат

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Последните търговски сесии за отиващата си година, в които трейдърите можеха да видят малко повече динамика  на пазарите,  може би приключиха в този т. нар. супер четвъртък, в който едно след друго предстояха заседанията на бордовете на ЕЦБ и на Бенк ъф Инглънд, предхождани от решението за основните лихви на Фед в сряда вечер.

В последното си заседание като председател на Фед Джанет Йелън пък не предложи кой знае какви изненади  на търговците. Въпреки че предвижданията за икономическия растеж и безработицата бяха повишени, основната тежест на тези подобрения бе с фокус в 2018 г., когато се очаква данъчния план на администрацията Тръмп да даде еднократни ефекти. Притесненията на монетарната институция относно инфлацията остават, като преди срещата на борда бяха публикувани поредните изненадващо негативни данни за ноември. Като цяло тонът на Йелън на пресконференцията след решението за ново повишение на основните лихви с 25 базисни точки до рейндж от 1.25-1.50% бе мек. Пазарите изглеждат убедени, че през 2018 г. ще станем свидетели само на три такива повишения.

След като цените на трежъритата отстъпваха през почти цялата седмица, в сряда и четвъртък те възвърнаха загубите, като основната доходност на ключовите десетгодишни книжа отбеляза седмичен спад от 0.4 базисни точки до 2.373 на сто.

Преди срещата на борда на ЕЦБ инвеститорите не предвиждаха нищо изненадващо. Това, което е силно очаквано, са евентуалните допълнителни разяснения относно прекратяването на програмата по вливане на ликвидност през 2018 г., като някои анализатори предупреждават, че не всички мерки за затягане на паричната политика са добре калкулирани в цените на държавните дългове. Преди срещата на ЕЦБ немските десетгодишни бундове се търгуваха при доходност от 0.316% и седмично повишение от 1.1 базисни точки. По същото време сходните по матуритет френски ДЦК отбелязваха седмичен ръст на доходността от 2.8 базисни точки до 0.657 на сто.

В периферията на еврозоната отново става интересно с оглед на политическия риск. Според статия във вестник "Кориере де ла сера" президентът на Италия - Серджо Матарела, ще разпусне парламента до края на месеца, като по този начин новите избори на Ботуша ще се проведат в началото на март. Това повишава шансовете за успех на популисткото движение "Пет звезди", което изглежда е големият страх на пазарите. Като цяло повишението на италианския политически риск даде негативно отражение върху периферията. Десетгодишните италиански ДЦК отбелязаха седмичен ръст от 14.7 базисни точки до 1.793%, докато сходните им по матуритет испански облигации достигнаха 1.50% при повишение от 10.4 базисни точки.

Политиката бе в основния фокус и на инвеститорите в британски джилтове. След като миналата седмица премиерът Тереза Мей отбеляза неочакван успех по преговорите за Брексит, тази седмица тя бе бламирана от собствената си партия в ключово гласуване на закон за допълнителни правомощия на правителството в периода до напускането на Евросъюза. По този начин несигурността около "най-скъпия развод в историята" отново се появи на преден план. Надали Марк Карни ще има широка зона за маневри на заседанието на борда на Бенк ъф Ингланд, като най-очаквани оттам са икономическите прогнози за 2018-а. Инвеститорите в джилтове бяха сред най-печелившите през седмицата, като видяха спад в доходността по десетгодишните книжа от 6.6 базисни точки до 1.212 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във