Банкеръ Daily

Пари и пазари

Няма да има вдигане на цената на тока, увериха от ГЕРБ

Категорично няма да има вдигане на цената на тока, потребителите да бъдат спокойни. Държавата с всички законни средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за увеличение на цената на тока. Електроразпределителните дружества не влияят пряко върху цената, а косвено с таксите си за пренос и разпределение. Цената на тока не се определя от ЧЕЗ, а само два от компонентите, но няма да се разреши самоволно вдигане на цената, за на платят клиентите. Цената на тока се определя от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", НЕК, които са със съсобственик и принципал министерството на енергетиката. Това обяви депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Според депутатите от ГЕРБ БСП се опитва да свали правителството с незаконни средства и с манипулации за вдигане на цената на тока.

"Самоволно вдигане на някои от компонентите ще се определи от КЕВР, ще се прецени, но в никакъв случай няма да се разреши. Нито ще влезе в цената на тока, който и да е купувач на ЧЕЗ и неговите лихви. Това няма да бъде допуснато, има политическа воля за това", каза Николов.

Председателят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев представи предстоящите промени в законодателството по време на специална дискусия в парламента. С голям пакет предложения за промени в Закона за енергетиката ще бъде направена следващата крачка към либерализацията на електроенергийния пазар. 

Променя се и моделът на събирането на задълженията към обществото - таксата ще се събира от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и ще се превежда на Националната електрическа компания (НЕК). НЕК ще  разпределя средствата към производителите с преференциални условия под 4 мегавата мощност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във