Банкеръ Daily

Пари и пазари

New Europe: Сдържането на Пекин може да стигне до забрана за вноса на китайски стоки в западните пазари

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп беше оправдан от Сената в делото за неговия импийчмънт, както се очакваше, пътя към новия му мандат начело на страната е отворен, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

Цялата процедура по импийчмънта беше зле проведена от Демократическата партия, която я започна, като добре знаеше, че тя няма да бъде успешна. Те все пак я инициираха с надеждата, че процедурата все пак ще намали шансовете Тръмп да бъде преизбран в идните избори. Усилията на демократите епически се провалиха и сега Тръмп умело се справя с проблема с бизнес маниер, и превръща пасивите си в активи.

В случай, че Тръмп спечели следващите избори, което изглежда много вероятно, неговите стратегически приоритети вероятно ще включват задържането на възхода на Китай, което означава изолирането на азиатската страна и забрана за вноса на техните стоки в западните пазари. Според консервативните американци и много европейци, ако Китай не бъде задържан сега, след 20 или 30 години Пекин ще доминира света от икономическа гледна точка, а в следствие от това – и от политическа.

Тръмп действа внимателно, защото знае, че „Уол Стрийт“ подкрепя световните интереси на Китай. Забраната на китайските стоки ще доведе до сериозни загуби за американските и европейските инвеститори в азиатската страна, и ще предизвика до известна степен безредие във финансовите пазари, мащабът на което не може да бъде предвиден на този етап. Това упражнение може да предизвика дори тотален рестарт на глобалния финансов ред.

Задържането на Китай е операция с висок риск, защото включва директни и косвени щети. Обаче така се играе играта, и това се случва във време, когато западните общества, едно след друго, изпадат в поредица от политически кризи, които носят със себе си огромни социални промени.

Факта, че Великобритания напусна Европейския съюз, а влиянието на Германия над Общността намалява, заради задаващото се оттегляне на канцлера Ангела Меркел от политическата сцена, стана причина ЕС да остане без лидер и сега Общността прави една след друга сериозни политически грешки.

Като последица от това, Германия, бившия политически лидер на ЕС, започна да води безсмислени битки с призраците на миналото, като интерпретира възхода на партия „Алтернатива за Германия“ като надигането на крайнодясната идеология. Това не е вярно. Това е само резултат от над десетилетие грешни политики, които вредят на европейската средна класа.

От другата страна на Атлантическия океан, САЩ има за лидер успешен бизнесмен, който се справя с проблемите с подход с високи рискове и високи награди. В този контекст, Тръмп вижда възможност и в главната тема на деня – климатичната криза. Той умело манипулира множеството климатични активисти и превръща проблема със защитата на природата в капан, в който да хване Китай, който на практика е най-големия замърсител в света.

Ако Тръмп спечели нов мандат след изборите след девет месеца, пълната забрана на китайски продукти в западните пазари ще е логично последствие, и Китай ще бъде принуден да намали вредните си емисии до приемливи нива.

Администрацията на Тръмп много умело манипулира младите хора по света, и ги накара да въздигнат борбата с климатичните промени като новата глобална идеология. И като се добави факта, че Китай е под контрола на тоталитарно правителство, а работниците в страната не разполагат с правата, които всеки от тях би трябвало да има според западните стандарти, изолацията на Пекин не изглежда невъзможна.

Красотата на това упражнение изглежда стои в това, че цялата инициатива дойде от борещите се със системата елементи, които преобладават в Европа и САЩ. В този контекст, изглежда не е случайно, че множество западни медии обръщат много внимание на опасността от пандемията на новия коронавирус, която предизвиква паника в Европа и САЩ.

Вирусът наистина дойде от Китай и първоначално, според информацията, развитието му беше прикрито от властите в Пекин. Това допълнително подчертава негативното отношение на хората по света за Китай, и това също ще е полезно за всеки бъдещ опит за изолирането на азиатската страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във