Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нетрадиционни играчи "подгряват" златния подем

Скоростният бяг на златото към психологическата кота 2000 щ. долара за тройунция като че ли изненада пазарните играчи и спечели нови фенове на благородния метал - пенсионни фондове, застрахователни компании и специализирани фирми за частни капитали.

Мениджърите, които управляват портфейли за трилиони долари, проявяват специален интерес към скъпоценната суровина в търсене на доходност извън нисколихвените и с отрицателна възвръщаемост дългови книжа. Тази по-широка база от купувачи е един от ключовите мотори, движещи  поскъпването на златото, въпреки че традиционните му потребители - Индия и Китай - са по-скоро публика. 

В доброто старо време, когато облигациите предлагаха привлекателна доходност, повечето професионални инвеститори страняха от жълтия метал. Просто защото портфейл от разнообразни видове акции и облигации можеше  да генерира  надеждна възвръщаемост, а двата класа активи се балансираха в периоди на пазарни сътресения. Докато златото, което не предлага регулярен поток от приходи, трудно се остойностява и иска разходи за съхранение. 

Днес обаче аритметиката е съвсем различна. На фона на налични дългови книжа за 15 трлн. щ. долара с отрицателна доходност и Федерален резерв, готов да поддържа нулеви лихви в обозримо бъдеще, доста играчи от Уолстрийт се питат доколко умно е да инвестират в облигации и поглеждат към други активи, ако се наложи  хеджиране срещу резки борсови колебания.

Един от тях е гигантският фонд "Пасифик инвестмънт мениджмънт" ("Пимко"), който управлява активи за 1.9 трлн. долара и  чиито експерти са  убедени, че лихвените проценти ще останат символични с години и че жълтият метал е много подходящ застрахователен продукт. 

"Пимко" не е сам по този път. През миналата седмица швейцарската частна банка "Ломбар Одие и сие" обяви, че е добавила злато към "стратегическите си активи". Друга частна банка - "Арбътнот Латам и ко." - която управлява средствата на клиенти, включително на инвестиционни тръстове и на персонални пенсионни схеми, каза, че е купила повече акции на златодобивни компании като "представители" на скъпоценната суровина. 

 Оформилата се тенденция  потвърждава и Джон Рийд - главен пазарен стратег на Световния златен съвет, който констатира  наличие на много повече инвеститори в злато, отколкото преди десет или 20 години, по време на тогавашните възходящи движения. 

Въпреки всичко   делът на притежателите на  жълт  метал сред класа на професионалните инвеститори  остава нисък. Общата оценка на инвеститорските позиции в златни фючърси и в търгувани на борсата фондове, купуващи злато, е еквивалентно на едва 0.4% от инвестираните в глобален обсег 40 трлн. долара, по изчисленията  на "Ю Би Ес груп". Това участие лесно може да се удвои,  без да изглежда екстремно, добавят банкерите. Рийд, който е бивш служител на хеджинговия фонд "Полсън и ко.", пояснява, че не повече от един на всеки пет институционални инвеститори има златни вложения.  

Марк Даудинг - главен инвестиционен директор на "БлуБей асет мениджмънт" - пък се чуди защо пенсионни фондове купуват злато. То не носи доходи или дивиденти, изисква разходи за съхранение и не служи за съгласуване на активите и пасивите. 

Очевидно, благородната суровина привлича със стабилната си позиция във време на инфлация или борсови сривове - два напълно реални сценария в сегашната обстановка. Разширяващата се база от привърженици на жълтия метал пък означава, че дори при низходяща корекция, която изглежда неизбежна при подобен остър възход, ще се намерят достатъчно инвеститори, които са готови  да купуват. 

Физическото злато надхърли още в началото на седмицата предишната си максимална стойност от 1921.17 щ. долара от септември 2011-а и в следобедните часове на 29 юли, преди края на съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв, се разменяше срещу 1960 долара за тройунция. А котировките на златните фючърсни контракти с доставка през декември надхърлиха 1970 долара за тройунция. 

Мнозинството анализатори очакват златния подем да продължи и през 2021-а, като прогнозата на "Бенк ъф Америка" е за 3000 щ. долара за тройунция през следващите 18 месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във